Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat? - Aranto

Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat?

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeenteraden in Nederland plaats én medio 2019 treedt de Omgevingswet voor gemeenten in werking…..

De Omgevingswet is één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848 en zal een enorme impact op gemeenten hebben, want:

Op de vraag of de Omgevingswet grotere effecten voor inwoners, bedrijven, gemeenten en gemeenteraden heeft dan de decentralisaties in het sociaal domein, antwoordt Kristel Lammers, manager van het programma Invoering Omgevingswet bij de VNG:

‘Juridisch is de Omgevingswet een ongekend grote operatie, groter dan de decentralisatie in het sociaal domein. Maar qua takenpakket is het omgekeerd: in het sociaal domein kwamen er taken bij, bij de Omgevingswet gaat het om een herijking van bestaande taken. Máár als je de geest van de wet recht wilt doen, raakt deze wet aan alle onderdelen van de organisatie. Gemeenten zijn straks permanent in dialoog met de samenleving over de leefomgeving. Dat vraagt een transformatie waarbij je het werk anders moet organiseren.’

Impact Omgevingswet voor gemeenteraadsverkiezingen.

Met het oog op deze impact van de Omgevingswet voor gemeenten zullen politieke partijen vóór de verkiezingen richting kiezers duidelijk moeten maken welke keuzes gemaakt zullen worden over vragen als:

  1. Hoe leidt de implementatie van de Omgevingswet tot de gewenste cultuurverandering en wat is de politieke wens om bestaande gemeentelijke taken uit te voeren al dan niet gezamenlijk met andere gemeenten, waterschappen en provincies?
  2. Welke politieke keuzes worden gemaakt over participatie van inwoners en ondernemers?
  3. Wat wordt de invulling van de nieuwe rollen van de gemeenteraad, het college en het ambtelijk apparaat?

De nieuwe Omgevingswet

Terwijl ik vandaag druk bezig ben met de voorbereiding “De nieuwe Omgevingswet” op 9 en 16 mei 2017 voor vergunningverleners, handhavers, beleidsmedewerkers, juridisch medewerkers, projectleiders en programmamanagers vraag ik mij hardop af:

Hoe bereiden politieke partijen zich vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 voor op de Omgevingswet?

Of valt bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen of in de eerste raadsvergaderingen te horen: Omgevingswet,…  Omgevingswat??

Uw reacties zie ik graag tegemoet…

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *