Een omgevingsplan, wat is dat eigenlijk? - Aranto

Een omgevingsplan, wat is dat eigenlijk?

Met het in werking treden van de Omgevingswet in 2018 worden naar schatting 50.000 bestemmingsplannen en beheersverordeningen voor gemeenten terug gebracht tot circa 400 omgevingsplannen (zie blog Eén Omgevingswet, waarom eigenlijk?). Er wordt in principe één omgevingsplan per gemeente vastgesteld.

9 voordelen van een omgevingsplan

Een omgevingsplan is een soort bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Het heeft de volgende 9 voordelen:

  1. een integrale benadering van de fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit;
  2. de erfgoed- en monumentenverordeningen zijn erin opgenomen;
  3. er kunnen omgevingswaarden worden vastgesteld;
  4. beter toegang en meer overzicht van (geldende) regels;
  5. geen actualiseringsplicht;
  6. het plan geldt voor de gehele gemeente;
  7. minder onderzoekslasten;
  8. het biedt meer ruimte voor initiatieven;
  9. één besluitvormingsprocedure.

Het omgevingsplan is hèt kerninstrument voor de gemeentelijke decentrale regelgeving.

Conclusie:

Voor uw gemeente is het -gelet op de grote impact van het omgevingsplan- van belang om tijdig in te spelen op de nieuwe Omgevingswet. Een voorbeeld hiervan is het ‘Nu al Eenvoudig Beter’-Veegplan zoals ik beschreven heb in mijn blog ‘Nu al eenvoudig beter’ voor u?.

Speelt uw gemeente al in op het omgevingsplan en zo ja hoe? Uw reactie op deze blog wordt zeer op prijs gesteld.

Meer weten?

De informatiefilm “Betekenis van de Omgevingswet voor de bestuurder” van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft een eerste indruk van de Nieuwe Omgevingswet met ruimte voor initiatieven en een betere leefomgeving voor iedereen.

Vooruitblik

In mijn volgende blog besteed ik aandacht aan het congres ‘Duurzaam Gebouwd’ dat plaatsvindt op 13 november 2014. Het thema is dit jaar ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’. Tijdens het congres zal hoogleraar Hans de Jonge ingaan op de uitdaging en oplossingsrichtingen van de duurzame transformatie.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

2 gedachten over “Een omgevingsplan, wat is dat eigenlijk?”

  1. Patrick Weening

    Wat ik jammer vind en wat me eigenlijk ook ergert, is dat die hele omgevingswetgeving gericht is op de procedure van vergunningverlening en dus het eigenlijke onderwerp, nl. de omgeving zelf, als een onbelangrijke side issue beschouwt.
    Het gáát tenslotte om de bescherming van de omgeving, maar behalve wat pro forma flauwekul geregel komt dat eigenlijk helemaal niet aan bod. Het mag, dus het wordt vergund. Punt.

    De wetgeving is er helaas alleen op gericht om bezwaren van de omgeving terzijde te schuiven en wordt in grote mate misbruikt door vergunningen te verlenen in wijken waar goedkopere woningen door huisjesmelkers worden opgekocht en opgesplitst. Het gevolg voor de omgeving?
    Verloedering en verlies van sociale samenhang in de wijk, overlast, toename criminaliteit en ontwaarding van het omringend onroerend goed. Dat blijft daarbij allemaal buiten beschouwing en wordt in de hoerastemming van vereenvoudiging van regelgeving gewoon genegeerd.

  2. Beste Patrick,

    Allereerst dank voor je reactie top!

    Ik deel je mening, dat in de omgevingswet aandacht voor de omgeving ontbreekt.

    In mijn vandaag gepubliceerde blog op Duurzaamgebouwd.nl “Ontbreekt de omgeving in de nieuwe Omgevingswet?” http://www.duurzaamgebouwd.nl/visies/20150331-ontbreekt-de-omgeving-in-de-nieuwe-omgevingswet , ga ik hier nader op in.

    Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik die graag.

    Met vriendelijke groet,

    Arno Kleine Staarman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *