Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd? - Aranto

Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd?

Uit de menukaart voor juridische borging voor het vastleggen van ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen zijn er twee keuzemogelijkheden: privaatrechtelijk of publiekrechtelijk.

Privaatrechtelijk

Op Duurzaamgebouwd.nl staat bij de blog van Onno Dwars van 21 maart 2017:

“Op basis van goede bedoelingen tussen markt en overheid bouwen wij aan een duurzamer Nederland. Deze goede bedoelingen leggen we bindend vast in overeenkomsten, met de intentie deze afspraken daadwerkelijk na te komen.”

Gelukkig kunnen we in de bouw- en vastgoedsector spreken van professionele partijen en afspraak = afspraak”.

Privaatrechtelijk dus ….

Maar er zit bij marktpartijen altijd wel een “rotte appel” tussen, die gaat procederen en uw ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen zijn nietig. Privaatrechtelijk zijn ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen daarom juridisch niet “waterdicht”.

Publiekrechtelijk

Als het niet privaatrechtelijk kan, dan moet het publiekrechtelijk in het bestemmingsplan. Maar in het bestemmingsplan mag een gemeente geen regels over energiezuinigheid opnemen, want het Bouwbesluit voorziet hier al in. Het bestemmingsplan biedt ook geen juridische borging van ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen.

Crisis- en herstelwet

Het blijkt, dat het huidige omgevingsrecht een belemmering is om in projecten, vergunningen en andere besluiten tot duurzame oplossingen en juridische “houdbare” vastlegging te komen. Daarom ligt de oplossing om met ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen -vooruitlopend op de Omgevingswet- de Crisis- en herstelwet in te zetten om af te wijken van de standaard duurzaamheidsnorm en dit juridisch “waterdicht” vast te leggen.

Conclusie

  1. In het huidige omgevingsrecht zijn er geen privaatrechtelijk of publiekrechtelijk mogelijkheden om ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen te borgen.
  2. Om als gemeente af te wijken van de standaard duurzaamheidsnorm en dit juridisch vast te leggen en te borgen is een tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet vereist.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *