De Omgevingswet: een feest of een nachtmerrie? - Aranto

De Omgevingswet: een feest of een nachtmerrie?

nachtmerrie-door-nieuwe-omgevingswet

De Omgevingswet treedt voor gemeenten, maar ook provincies en het Rijk, in 2018 of 2019 in werking. Dit is dichter bij dan het lijkt, omdat u als bestuurder of ambtenaar voor de:

  1. implementatie van de Omgevingswet 2018 nodig heeft;
  2. het jaar 2017 gebruikt voor de procedures als bijvoorbeeld het reorganisatieplan en het omgevingsplan;
  3. de strategie en inhoud aan de orde zijn in 2016;
  4. en het voorbereiden en opstellen van een (regionale) implementatieagenda uiterlijk in het najaar van 2015 is gebeurd.

Hiervoor zoekt u de juiste partners, transformatie vóór transitie en organiseer integraliteit, leest u eind november 2015 op Binnenlandsbestuur.nl.

In het artikel “Bestuurders: aan het werk met de Omgevingswet!” omgevingsweb.nl van 4 januari 2016 leest u vervolgens: “De manier waarop we straks met onze fysieke leefomgeving omgaan is revolutionair te noemen”, stelt Bart Krol, gedeputeerde van de provincie Utrecht in de publicatie ‘Bestuurders aan zet. De Omgevingswet vraagt nu actie‘.

Risico’s of kansen?

Als u als bestuurder of ambtenaar dit leest, dan is mijn vraag of u denkt aan de risico’s, bedreigingen en het vele werk of aan de kansen, mogelijkheden en positieve energie van de Omgevingswet? Anders gezegd als u kijkt is het glas voor u dan halfvol of halfleeg en waarmee is het glas gevuld?

Of is de Omgevingswet een kwestie van gewoon doen?

Een korte blik op de site van Vastgoedjournaal.nl en Wageningen UR over enkele uitdagingen in het ruimtelijke domein biedt de volgende informatie:

  1. Winkelleegstand: “Ondanks het omvallen van meerdere winkelketens en de noodzaak tot hervorming van de fysieke retail hebben gemeenten nog voor zo’n 1,2 miljoen m² aan nieuwe winkelplannen liggen
  2. Kantoorleegstand: “Op 1 januari 2016 staat nog 6.914.500 m² kantoorruimte te huur of te koop in de 24 geanalyseerde regio’s
  3. Leegstand van agrarische gebouwen: “Als onze verwachtingen uitkomen zorgt dit voor een leegstand van 15 miljoen m² aan bedrijfsgebouwen. Daarnaast zal 17 miljoen vierkante aan gebouwen van eigenaar veranderen” het artikel “Leegstand dreigt op het platteland” van maart 2014 op wageningenur.nl.”

Het huidige omgevingsrecht heeft de vrije markteconomie bij ruimtelijke ontwikkelingen zoveel mogelijk proberen te belemmeren, maar desondanks zijn er miljoenen m² overtollig en verouderd vastgoed ontstaan. Dit leert ons, dat een kwestie van “gewoon doen” met de Omgevingswet niet succesvol zal zijn.

Levert de Omgevingswet u alleen risico’s, bedreigingen en veel werkstress: een ware nachtmerrie op?

Uiteraard zal de Omgevingswet de vraag naar winkels, kantoren en agrarische gebouwen niet wijzigen. Ook heeft de Omgevingswet geen invloed op de gevolgen van globalisering, e-commerce en de ontwikkeling van smart-cities.

Máár de Omgevingswet geeft u als bestuurder of ambtenaar wel de kans om met de omgevingsvisie ván “de man op straat!” te starten om er een “feest” van de inwoners, het midden- en kleinbedrijf, ambtenaren en bestuurders van te maken. Alleen u kunt de positieve energie van de Omgevingswet benutten om de vereiste cultuurverandering en participatie vorm te geven om zo uw uitdagingen tegemoet te treden:

Mooi weergegeven in de quote van Barack Obama:

Change will not come if we wait for some other person or time
WE ARE THE CHANGE THAT WE SEEK

Conclusie

De Omgevingswet biedt als bestuurders en ambtenaren de kans om te kiezen:

  1. om er een “feest” van te maken om de uitdagingen van deze tijd tegemoet te treden;
  2. óf om te focussen op risico’s, bedreigingen en veel werkstress: kortom een ware nachtmerrie.

Welke keus maakt u? Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *