Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist "de man op straat" in Overijssel zonder provincie?!? - Aranto

Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist “de man op straat” in Overijssel zonder provincie?!?

Afgelopen donderdag 16 juni 2016 is het congres Omgevingswet – The Next Level gehouden. Vooraf werd aangekondigd dat met de komst van de Omgevingswet de leefomgeving het nieuwe, belangrijke vakgebied van de toekomst wordt:

“Het gaat daarin over méér dan bestemmingen en milieunormen. Integraliteit, burgerparticipatie en duurzaamheid worden leidend; the next level in de leefomgeving”.

Het Omgevingswetcongres bood de kans om kennis en vaardigheden op te doen en uit te wisselen en centraal stond de betrokkenheid van burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de workshops.

Deze informatie heb ik eerst laten bezinken met de vragen:

  • Wat is The Next Level van de Omgevingswet?
  • Met welk doel is de Omgevingswet ingevoerd?

Deze vragen overdenkende ontving ik op 16 juni ‘s avonds onderstaande tweet van Hans Leeflang over “Aan de slag met de Omgevingsvisie”:

Gelijktijdig waren op Binnenlandsbestuur.nl van 15 tot en 18 juni 2016 ook verschenen:

  1. O.-Feestje Omgevingswet risico voor Integraliteit
  2. Omgevingswet: Nog geen focus op Impact Organisatie
  3. Ambtenaar, laat je zien en horen
  4. Op weg naar integrale Omgevingsinformatie
  5. De Ruimte-Ambtenaar wordt nieuw exemplaar

Na al deze informatie kom ik tot de conclusie, dat al deze vragen over de Omgevingswet nagenoeg nog steeds over de wat en hoe-vragen gaan en niet over “Het Waarom” van de Omgevingswet voor “de man op straat” in Overijssel (ik verwijs graag naar Start With Why – Simon Sinek TED talk: https://www.youtube.com/watch?v=sioZd3AxmnE)

Omgevingsvisie Overijssel

Ik zal “Het Waarom” van de Omgevingswet uitleggen met de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel als inwoner van Raalte met de volgende “Waarom”-vragen voor de Omgevingsvisie Overijssel:

  1. Waarom bestaat de provincie Overijssel en wat merk ik nu concreet van de provincie Overijssel als inwoner en ondernemer?
  2. Waarom doet de provincie Overijssel de activiteiten, die ze doen voor haar inwoners en ondernemers?

En de cruciale vraag om tot de kern van de Omgevingsvisie Overijssel te komen:

  1. Wat missen de inwoners en ondernemers van Overijssel (bijvoorbeeld Raalte) als er geen provincie Overijssel zou zijn? Anders gezegd: Wat verandert in het dagelijks leven van inwoners en ondernemers in Overijssel zonder provincie?

De antwoorden op deze vragen leiden tot de kern van de Omgevingsvisie Overijssel. Ik constateer, dat de provincie Overijssel in ieder geval goed is gestart met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet als vertrekpunt, maar dan wordt het voor mij lastiger. Op het bestaansrecht en de activiteiten van de provincie Overijssel kom ik tot de volgende antwoorden:

  1. Het bestaansrecht ontleent de provincie Overijssel aan het huis van Thorbecke met drie bestuurslagen, waaronder de provincie. Welk voordeel de provincie Overijssel heeft en wat zij doet voor haar inwoners en ondernemers bijvoorbeeld ten opzichte van een samenvoeging met de provincie Gelderland als een “Oostblok-provincie” is mij nu niet duidelijk.
  2. De provinciale activiteiten zijn in de huidige tijd lastiger door de uitvoering van taken uit gemeenschappelijke regelingen door gemeenten gezamenlijk, de regio Zwolle en de waterschappen? In de ontwerp- Omgevingsvisie Overijssel vindt aanscherping van vier thema’s: Agro & Food, Energietransitie, Logistiek en Bestaand Bebouwd Gebied plaats. Wat de provinciale activiteiten zijn en welke voordelen dit voor de inwoners en ondernemers uit Overijssel praktisch oplevert, zal dan voor “de man op straat” in Overijssel scherp moeten zijn en worden.

Helaas heb ik (nog) geen compleet antwoord op deze bovenstaande vragen en de cruciale vraag kunnen vinden:

  • Wat missen de inwoners en ondernemers van Overijssel als er geen provincie Overijssel zou zijn? Of wat doet de provincie Overijssel in de praktijk voor haar inwoners en ondernemers en waarom kan een gemeente of regio dat niet beter en/of goedkoper doen??

Ik ben zeer benieuwd hoe u deze vragen voor de provincie Overijssel, maar ook voor uw eigen provincie of gemeente beantwoordt. Uw antwoorden en/of reacties zie ik dan ook graag tegemoet …

Conclusie:

  1. De nieuwe Omgevingswet gaat tot op heden nagenoeg nog steeds over de “Wat” en “Hoe”-vragen en niet over “Het Waarom” van de Omgevingswet voor “de man op straat”.
  2. Het starten met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet is een goed vertrekpunt, maar cruciaal in een omgevingsvisie is het antwoord op de vraag: Wat missen uw inwoners en ondernemers als uw gemeente of provincie er niet meer zou zijn? Heel specifiek de vraag: Wat doet een gemeente of provincie met de Omgevingswet en wat verandert er in de praktijk voor de inwoners en ondernemers?
Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *