Aranto https://www.aranto.nl/ Hét adviesbureau voor ruimtelijke ontwikkeling Wed, 02 Dec 2020 15:42:35 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.3 https://www.aranto.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-favicon-goed-32x32.png Aranto https://www.aranto.nl/ 32 32 Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen https://www.aranto.nl/de-10-redenen-om-mijn-boek-duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-omgevingswet-te-lezen/ https://www.aranto.nl/de-10-redenen-om-mijn-boek-duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-omgevingswet-te-lezen/#respond Tue, 01 Oct 2019 20:11:25 +0000 https://www.aranto.nl/?p=527 Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons allemaal! Het boek legt de verbinding tussen duurzame gebiedsontwikkeling en het instrumentarium van de Omgevingswet. De gedachte in de Omgevingswet is: 80% is cultuurverandering en mijn boek sluit hierbij aan! Inspirerende voorbeelden vooruitlopend op de …

Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen Lees meer »

Het bericht Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen verscheen eerst op Aranto.

]]>
 • Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons allemaal!
 • Het boek legt de verbinding tussen duurzame gebiedsontwikkeling en het instrumentarium van de Omgevingswet.
 • De gedachte in de Omgevingswet is: 80% is cultuurverandering en mijn boek sluit hierbij aan!
 • Inspirerende voorbeelden vooruitlopend op de Omgevingswet op basis van de Crisis- en herstelwet.
 • Gebiedsontwikkeling wordt duurzaam en integraal aangepakt.
 • De urgentie van duurzame gebiedsontwikkeling blijkt uit het Klimaatakkoord van de Klimaattop in Parijs.
 • De rollen waarin lezers zich kunnen bevinden sluiten aan bij de cultuurverandering van de Omgevingswet.
 • Met de voordelen bij positieve benadering van participatie bij duurzame gebiedsontwikkeling.
 • Duurzame gebiedsontwikkeling zorgt voor een transformatie. Een fundamentele verandering van spel en speelveld, waarvoor de Omgevingswet de ‘gamechanger’ is.
 • Politieke gevoeligheden over gebiedsontwikkeling worden niet vermeden.
 • Bestel het boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” direct!

  Uw reactie zie ik graag tegemoet…

  Het bericht Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/de-10-redenen-om-mijn-boek-duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-omgevingswet-te-lezen/feed/ 0
  Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht? https://www.aranto.nl/bruisende-binnenstad-met-vervuilende-autos-of-schone-lucht/ https://www.aranto.nl/bruisende-binnenstad-met-vervuilende-autos-of-schone-lucht/#respond Mon, 19 Mar 2018 09:29:24 +0000 https://www.aranto.nl/?p=518 Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn bruisende binnensteden. Voor bruisende binnensteden zijn kwakkelende centra in middelgrote steden gebaat bij meer auto’s. En méér autobezoekers betekent, méér winkelomzet dus daarom gratis parkeren! Maar Milieudefensie heeft begin deze maand geclaimd, dat ruim 70% …

  Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht? Lees meer »

  Het bericht Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn bruisende binnensteden. Voor bruisende binnensteden zijn kwakkelende centra in middelgrote steden gebaat bij meer auto’s. En méér autobezoekers betekent, méér winkelomzet dus daarom gratis parkeren! Maar Milieudefensie heeft begin deze maand geclaimd, dat ruim 70% van de stedelingen de vervuilende auto’s het liefst uit de binnenstad ziet verdwijnen. Welke keuze maakt u als raadslid: voor de binnenstadondernemers of voor de gezondheid van uw inwoners van de binnenstad?

  Kiest u als raadslid voor de economie of voor de gezondheid van uw inwoners?

  Kiezen

  Als raadslid zult u voor of na de gemeenteraadsverkiezingen moeten kiezen. In deze blog wil ik u meenemen hoe ik dat doe. Aan het eind geef ik u mijn model om afgewogen u keuzes te maken als raadslid.

  Hoe kunt u als raadslid nu kiezen? Wilt u een bruisende binnenstad met parkeren tot onder de kassa van de winkels, maar dat de luchtkwaliteit zo slecht is en de geluidsoverlast zo groot is, dat de gezondheid van de inwoners en bezoekers van de binnenstad, bijvoorbeeld astmapatiënten, er onder lijdt. Of wilt u een gezonde binnenstad, waar weinig tot niets te beleven is en de binnenstad eigenlijk een groot openluchtmuseum is?

  Gratis parkeren klinkt ook sympathiek, maar dit gaat natuurlijk ten koste van de algemene middelen van uw gemeente. Hiervoor wordt de rekening betaald door de minder draagkrachtige inwoners -die geen auto kunnen betalen- en de bezoekers, die met de fiets of het openbaar vervoer komen. Ook schaadt extra autobezoek aan uw binnenstad de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.

  Economie of gezondheid

  Voor mij was het altijd een strijd om te komen tot een besluit waar alle belangen worden gewogen en liefst ook nog maatschappelijk gedragen. Ik wilde deze struggle niet meer. Ik wil gestructureerd tot een goed besluit komen. Daarom heb ik een model ontwikkeld om te komen tot een afwogen en maatschappelijk gedragen besluit.

  Besluitvormingsmodel

  Als raadslid krijgt u enorme hoeveelheden informatie om te komen tot een besluit. Om dit gestructureerd te doen, bestaat mijn model bestaat uit 5 onderdelen om tegen elkaar af te wegen. De eerste 4 onderdelen zijn in het onderstaande model weergegeven:

  1. Wat is de kracht van het gebied in dit geval de binnenstad? Dus wat is het onderscheidend vermogen ten opzichte van andere binnensteden?
  2. Wat is het belangrijkste voor het economisch domein? In dit geval een bruisende binnenstad met succesvolle binnenstadondernemers.
  3. Wat is het belangrijkste voor het sociaal domein? Een binnenstad waar iedereen welkom is en zich “thuis” voelt? Een echte place to be!
  4. Wat is het belangrijkste voor het ruimtelijk domein? Een goed bereikbare binnenstad. Prettig en gezond om te wonen en te verblijven.
  5. Als laatste, maar niet minst belangrijkste, natuurlijk de participatie van ondernemers, inwoners en eigenaren.

  Als u deze 5 onderdelen zorgvuldig afweegt, zult u tot een gestructureerd en afgewogen besluit met maatschappelijk draagvlak komen.

  Ik wens u veel succes bij de gemeenteraadsverkiezingen en in uw rol als raadslid om tot wijze besluiten te komen.

  Hebt u interesse voor gedragen praktische en inspirerende voorbeelden voor bijvoorbeeld een gezond leefklimaat en dé kansen met de Omgevingswet, dan zie ik u graag in de Masterclass Gezond Leefklimaat en Omgevingswet op 18 april 2018 in de RAI Amsterdam!

  Tot dan!

  Het bericht Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/bruisende-binnenstad-met-vervuilende-autos-of-schone-lucht/feed/ 0
  Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!” https://www.aranto.nl/omgevingswetspel-mens-erger/ https://www.aranto.nl/omgevingswetspel-mens-erger/#comments Wed, 15 Nov 2017 08:59:53 +0000 https://www.aranto.nl/?p=506 In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en in de aankondiging staat: “Door middel van een spel komen inwoners en andere betrokkenen op een interactieve manier meer te weten over de Omgevingswet. Doel is dat het samen inrichten van de leefomgeving door inwoners, …

  Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!” Lees meer »

  Het bericht Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!” verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en in de aankondiging staat:

  “Door middel van een spel komen inwoners en andere betrokkenen op een interactieve manier meer te weten over de Omgevingswet. Doel is dat het samen inrichten van de leefomgeving door inwoners, bedrijven en de overheid nog beter gaat verlopen.”

  Om te vervolgen met:

  “We gaan tijdens de bijeenkomst niet alleen vertellen over, maar ook samen aan de slag met de wet. Hoe doen we dat? Tijdens elke avond wordt een ‘Omgevingsspel’ gespeeld met casussen. Iedereen krijgt een eigen rol en werkt vanuit die rol mee aan de casus. Zo wordt door te doen snel duidelijk waar de Omgevingswet over gaat en wat er nodig is om in de toekomst samen de leefomgeving vorm te geven.”

  Het moest wel een succes worden, want mijn passies zijn spelletjes en ruimtelijke ontwikkelingen….

  De avond begint met een stuk theorie over de inhoud van de Omgevingswet. Dit geeft me mooi de mogelijkheid om rond te kijken naar de aanwezigen. Het publiek bestaat uit: (voormalige) ambtenaren, waterschappers, GGD’ers, architecten, medewerkers van bouwbedrijven en natuurlijk nog twee raadsleden. Helaas de “usual suspects” en ondernemers, inwoners en ook “de man op straat in de gemeente voelt zich niet aangesproken om te komen tijdens de avond. Terwijl de Omgevingswet juist voor ondernemers en inwoners bedoeld is!

  En dan het Omgevingswetspel over een denkbeeldige komst van een dierentuin in het buitengebied. Wat een grote gemiste kans. Met de Omgevingswet ga je toch aan de slag met echte mensen met echte problemen bijvoorbeeld:

  1. #Vangaslos (stoppen met het koken en stoken op aardgas!);
  2. Winkelleegstand;
  3. of Megastallen en gezondheid.

  Voor het inrichten van de leefomgeving, dus ook voor het Omgevingswetspel, blijkt dat een duidelijke gemeentelijke omgevingsvisie vereist is. Een gemeentelijke omgevingsvisie, omdat ook voor “het Omgevingsspel” een gewenste richting van de gemeente onontbeerlijk is om het spel goed te kunnen spelen. Gewoon filosoferen over allerlei dromen van mensen al dan niet onder een boom is natuurlijk leuk, maar het moet wel ergens toe leiden…

  Speel het Omgevingswetspel met “Echte mensen met echte problemen”!

  Kortom: bij fictieve dierentuincasussen spelen emoties, gevoelens en politiek geen rol, terwijl deze er bijvoorbeeld bij #Vangaslos, winkelleegstand of megastallen en gezondheid wel zijn en een rol spelen. Deze avond had ik daarom beter kunnen benutten om thuis met mijn kinderen spelletjes te spelen. Een Omgevingswetspel is toch echt bedoeld om te bouwen aan een gezamenlijk “Utopia”….. in onze gemeente. Echte (bouw)plannen met in principe voordelen voor alle belanghebbenden bij realisatie.

  Om het Omgevingswetspel met ondernemers, inwoners en ook “de man op straat”  in een gemeente de volgende keer wel zinvol te kunnen spelen is vereist:

  1. een duidelijke gemeentelijke (omgevings-)visie;
  2. casussen met “Echte mensen met echte problemen”;
  3. en het onderkennen van emoties, gevoelens en politiek bij alle belanghebbenden die er bij echte casussen zijn.

  Uw reacties zie ik graag tegemoet…

  Het bericht Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!” verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/omgevingswetspel-mens-erger/feed/ 6
  Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet! https://www.aranto.nl/problemen-samenleving-vertrekpunt-implementatie-omgevingswet/ https://www.aranto.nl/problemen-samenleving-vertrekpunt-implementatie-omgevingswet/#respond Mon, 03 Jul 2017 09:30:33 +0000 http://www.aranto.nl/?p=495 Schakeldag 29 juni 2017 in ’s Hertogenbosch: “De kracht van samenwerken” Op zeer inspirerende wijze opent bergbeklimmer en expeditieleider Melvin Redeker de Schakeldag 2017: De kracht van samenwerken in het zeer sfeervolle 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Melvin Redeker laat uitvoerende en beleidsmedewerkers bij de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zien en voelen hoe je …

  Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet! Lees meer »

  Het bericht Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Schakeldag 29 juni 2017 in ’s Hertogenbosch: “De kracht van samenwerken”

  Op zeer inspirerende wijze opent bergbeklimmer en expeditieleider Melvin Redeker de Schakeldag 2017: De kracht van samenwerken in het zeer sfeervolle 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Melvin Redeker laat uitvoerende en beleidsmedewerkers bij de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zien en voelen hoe je met samenwerken een overwinning bereikt!

  Een bergbeklimmersteam zoekt de grootste uitdaging om de berg te beklimmen en werkt gezamenlijk naar oplossingen. Met als ultieme doel het gezamenlijk bereiken van de top, maar om na het bereiken van de top ook gezamenlijk veilig terug te keren! Dit sluit naadloos aan bij de Omgevingswet, die vraagt om een andere manier van werken: meer integraal, samenwerken, afstemmen en zelf met oplossingen komen.

  De kracht van samenwerken is cruciaal zowel bij het beklimmen van een berg als bij de implementatie van de Omgevingswet. De vraag van vandaag en in de toekomst bij uitvoerende en beleidsmedewerkers moet zijn:

  Wat kunnen we als deelnemers op Omgevingswetexpeditie voor elkaar betekenen?

  Voor deelnemers op Omgevingswetexpeditie geeft Melvin Redeker de volgende tips:

  1. Denk van buiten naar binnen;
  2. Werk met het beste materiaal;
  3. En met persoonlijk contact win je het vertrouwen van andere deelnemers.

  De circa 1.000 deelnemers op Omgevingswetexpeditie gaan daarna vol enthousiasme oefenen in 90 workshops met het juridisch instrumentarium, communicatie en de werkwijzen en vaardigheden.

  Zo zijn er de workshops van:

  1. Omgevingsdirigent Jan van den Dool met de instrumenten van de Omgevingswet om beleid voor de fysieke leefomgeving te maken en uit te werken;
  2. Irma Dekker en Nicole Hardon met een presentatie van de gestarte pilot de Omgevingsvisie van de gemeente Barneveld;
  3. Een college Besluit bouwwerken leefomgeving van het duo Joost Pothuis en Marcel Balk van het Miniserie van Binnenlandse Zaken;
  4. en “Taartenbakker” Paul Pestman, die taartenbakken gebruikt om afwegings- en gebruiksruimte in de Omgevingswet uit te leggen.

  Uit de workshops komen de volgende 10 zaken naar voren, die deelnemers op Omgevingswetexpeditie moeten weten voor de implementatie van de Omgevingswet:

  1. Er moet ontschot worden met bijbehorende kruisbestuiving;
  2. “Durf te kiezen als ambtenaar”;
  3. De dagelijkse praktijk “sneeuwt” de lange termijnbelangen onder bij de huidige manier van werken;
  4. Blauwdruk aanpakken zijn van het verleden en werken niet meer;
  5. Alle stakeholders en belanghebbenden moeten bij de besluitvorming betrokken worden;
  6. Accepteer, dat onduidelijk is welke vragen in de nabije toekomst op ons af komen.
  7. De rol van de raad, het college, ambtenaren, ondernemers en inwoners zal veranderen;
  8. Politieke belangen blijven een belangrijke rol spelen bij besluitvorming;
  9. Een echte cultuurverandering is nodig voor de implementatie van de Omgevingswet;

  En de 10e en belangrijkste:

  De maatschappelijke opgaven (in Haags jargon) anders gezegd de grootste problemen in de samenleving zijn het startpunt voor de implementatie van de Omgevingswet!

  Voor de Schakeldag 2018 zal daarom de grootste problemen in de samenleving vertrekpunt voor de volgende fase van de implementatie van de Omgevingswet moeten zijn.

  Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Hoe kunnen gemeenten, ondernemers en inwoners succesvol aan de slag met onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid en het verbeteren van het leven in achterstandswijken?
  2. Hoe en welke rol pakken de provincies bij leegstand van winkelcentra, industrieterreinen, kantorenparken en het buitengebied?
  3. Hoe kunnen de ministeries figuurlijk met “touwen” als bergbeklimmers met elkaar verbonden worden om integraal en gezamenlijk problemen in de samenleving “aan te vliegen” als: de gaswinning in Groningen, de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport over Gelderland en Overijssel en de uitstoot van chemische stoffen door Chemours?

  Ruim is de tijd geweest om te oefenen met de Omgevingswet. Het is nu zaak om met de implementatie van de Omgevingswet daadwerkelijk de grootste problemen in de samenleving aan te pakken.

  Het bericht Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/problemen-samenleving-vertrekpunt-implementatie-omgevingswet/feed/ 0
  “I Have A Dream” en… de Omgevingswet? https://www.aranto.nl/i-have-a-dream-en-omgevingswet/ https://www.aranto.nl/i-have-a-dream-en-omgevingswet/#respond Thu, 22 Jun 2017 11:41:33 +0000 http://www.aranto.nl/?p=490 Net als Martin Luther King, Jr. met zijn speech “I Have A Dream” een duidelijk ideaal schetst om te realiseren:  “Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.” …

  “I Have A Dream” en… de Omgevingswet? Lees meer »

  Het bericht “I Have A Dream” en… de Omgevingswet? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Net als Martin Luther King, Jr. met zijn speech “I Have A Dream” een duidelijk ideaal schetst om te realiseren:

   “Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.”

  Hebt u als inwoner, ambtenaar, raadslid of wethouder ook –wellicht iets minder grote– dromen en idealen om te realiseren?

  Nu zijn er in tegenstelling tot de tijd van Martin Luther King, Jr. allerlei filosofieën, experimenteer- en leermiddelen, in combinatie met de Omgevingswet ter beschikking zoals er bijvoorbeeld zijn:

  1. Community planning
  2. Democratic Challenge
  3. Agile en Scrum
  4. Werkvorm ‘Plein’
  5. Innovatietheorie van Rogers
  6. Pilots, Kennislabs en Masterclasses
  7. Waardenbenadering Leefomgeving
  8. Omgevingswijzer
  9. Right to Challenge
  10. En natuurlijk niet te vergeten Eenvoudig Beter en Aan de slag met de Omgevingswet

  Mijn vraag aan u is:

  Wat zijn uw dromen en idealen als inwoner, ambtenaar, raadslid of wethouder?

  En welke van deze of andere filosofieën, experimenteer- en leermiddelen al dan niet in combinatie met de Omgevingswet helpen u om:

  Uw dromen en idealen daadwerkelijk te realiseren?

  Ik ben zeer benieuwd naar uw dromen en idealen en hoe het lukt om deze te realiseren …

  Het bericht “I Have A Dream” en… de Omgevingswet? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/i-have-a-dream-en-omgevingswet/feed/ 0
  Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd? https://www.aranto.nl/hoe-worden-ambitieuze-gemeentelijke-duurzaamheidseisen-juridisch-vastgelegd/ https://www.aranto.nl/hoe-worden-ambitieuze-gemeentelijke-duurzaamheidseisen-juridisch-vastgelegd/#respond Tue, 13 Jun 2017 06:09:12 +0000 http://www.aranto.nl/?p=487 Uit de menukaart voor juridische borging voor het vastleggen van ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen zijn er twee keuzemogelijkheden: privaatrechtelijk of publiekrechtelijk. Privaatrechtelijk Op Duurzaamgebouwd.nl staat bij de blog van Onno Dwars van 21 maart 2017: “Op basis van goede bedoelingen tussen markt en overheid bouwen wij aan een duurzamer Nederland. Deze goede bedoelingen leggen we bindend …

  Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd? Lees meer »

  Het bericht Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Uit de menukaart voor juridische borging voor het vastleggen van ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen zijn er twee keuzemogelijkheden: privaatrechtelijk of publiekrechtelijk.

  Privaatrechtelijk

  Op Duurzaamgebouwd.nl staat bij de blog van Onno Dwars van 21 maart 2017:

  “Op basis van goede bedoelingen tussen markt en overheid bouwen wij aan een duurzamer Nederland. Deze goede bedoelingen leggen we bindend vast in overeenkomsten, met de intentie deze afspraken daadwerkelijk na te komen.”

  Gelukkig kunnen we in de bouw- en vastgoedsector spreken van professionele partijen en afspraak = afspraak”.

  Privaatrechtelijk dus ….

  Maar er zit bij marktpartijen altijd wel een “rotte appel” tussen, die gaat procederen en uw ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen zijn nietig. Privaatrechtelijk zijn ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen daarom juridisch niet “waterdicht”.

  Publiekrechtelijk

  Als het niet privaatrechtelijk kan, dan moet het publiekrechtelijk in het bestemmingsplan. Maar in het bestemmingsplan mag een gemeente geen regels over energiezuinigheid opnemen, want het Bouwbesluit voorziet hier al in. Het bestemmingsplan biedt ook geen juridische borging van ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen.

  Crisis- en herstelwet

  Het blijkt, dat het huidige omgevingsrecht een belemmering is om in projecten, vergunningen en andere besluiten tot duurzame oplossingen en juridische “houdbare” vastlegging te komen. Daarom ligt de oplossing om met ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen -vooruitlopend op de Omgevingswet- de Crisis- en herstelwet in te zetten om af te wijken van de standaard duurzaamheidsnorm en dit juridisch “waterdicht” vast te leggen.

  Conclusie

  1. In het huidige omgevingsrecht zijn er geen privaatrechtelijk of publiekrechtelijk mogelijkheden om ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen te borgen.
  2. Om als gemeente af te wijken van de standaard duurzaamheidsnorm en dit juridisch vast te leggen en te borgen is een tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet vereist.

  Het bericht Hoe worden ambitieuze gemeentelijke duurzaamheidseisen juridisch vastgelegd? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/hoe-worden-ambitieuze-gemeentelijke-duurzaamheidseisen-juridisch-vastgelegd/feed/ 0
  Goede participatie = voordeelcompensatie! https://www.aranto.nl/goede-participatie-voordeelcompensatie/ https://www.aranto.nl/goede-participatie-voordeelcompensatie/#respond Fri, 26 May 2017 11:16:14 +0000 http://www.aranto.nl/?p=477 In de Omgevingswet wordt het moment, dat iemand met succes vergoeding kan vragen voor planschade verlegd (planschade valt onder Afdeling 15.1 Nadeelcompensatie Omgevingswet). Onder de Omgevingswet wordt: planschade niet eerder worden aangevraagd dan het moment van realisatie van het bouwplan. waarde van de onroerende zaak voor en na het uitvoeren van het bouwplan bepaald om …

  Goede participatie = voordeelcompensatie! Lees meer »

  Het bericht Goede participatie = voordeelcompensatie! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In de Omgevingswet wordt het moment, dat iemand met succes vergoeding kan vragen voor planschade verlegd (planschade valt onder Afdeling 15.1 Nadeelcompensatie Omgevingswet). Onder de Omgevingswet wordt:

  • planschade niet eerder worden aangevraagd dan het moment van realisatie van het bouwplan.
  • waarde van de onroerende zaak voor en na het uitvoeren van het bouwplan bepaald om de schade te bepalen en te vergoeden.

  Planschade valt onder Afdeling 15.1 Nadeelcompensatie Omgevingswet!

  Hierdoor komt een einde aan de mogelijkheid dat vergoeding zou worden uitgekeerd voor iets dat nooit in praktijk werd gebracht.

  Vanuit het algemeen belang geredeneerd lijkt dit redelijk, maar de impact voor benadeelden van publiekrechtelijke besluiten is enorm, want:

  1. De nieuwe regeling maakt een einde aan planmaximalisatie en alleen de omgevingsvergunning geldt dan als schadeveroorzakend besluit. Ook het moment van de schadevergoeding wordt daardoor doorgeschoven.
  2. Kopers houden al wel rekening met maximale uitvoering van het Omgevingsplan, waarderen de aankoopprijs af en de verkopende eigenaar wordt met deze “schaduwschade” opgezadeld.
  3. Het normaal maatschappelijk risico bij waardevermindering wordt bij de Omgevingswet van een onroerende zaak verhoogd van 2% naar 5%!

  Goede participatie = voordeelcompensatie!

  Conclusie

  1. Een consequentie zal zijn, dat benadeelden alles in de voorbereidings-, bezwaar- en beroepsfases uit “de kast” zullen halen om hun schade door waardedaling gecompenseerd te krijgen en bouwplannen zullen traineren, terwijl dit juist nu niet de bedoeling is van de Omgevingswet…
  2. De daadwerkelijke vraag is of initiatiefnemers al “Omgevingswet-proof” ontwerpen en benadeelden maximaal laten participeren om maatschappelijk draagvlak te borgen bij de start van bouwplannen.….., want goede participatie = voordeelcompensatie!

  Het bericht Goede participatie = voordeelcompensatie! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/goede-participatie-voordeelcompensatie/feed/ 0
  Oproep Vereniging Eigen Huis en Neprom bedreigt duurzame gebiedsontwikkeling…. https://www.aranto.nl/oproep-vereniging-eigen-huis-en-neprom-bedreigt-duurzame-gebiedsontwikkeling/ https://www.aranto.nl/oproep-vereniging-eigen-huis-en-neprom-bedreigt-duurzame-gebiedsontwikkeling/#respond Mon, 08 May 2017 07:34:19 +0000 http://www.aranto.nl/?p=469 In de Volkskrant “Een beroep op het nieuwe kabinet om verstedelijking vaart en schwung te geven” van 28 april 2017 doen Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis (VEH), en Jan Fokkema, directeur Neprom (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) de oproep, dat de rijksoverheid de bouw van huizen moet ondersteunen met geld en beleidsinstrumenten. …

  Oproep Vereniging Eigen Huis en Neprom bedreigt duurzame gebiedsontwikkeling…. Lees meer »

  Het bericht Oproep Vereniging Eigen Huis en Neprom bedreigt duurzame gebiedsontwikkeling…. verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In de Volkskrant “Een beroep op het nieuwe kabinet om verstedelijking vaart en schwung te geven” van 28 april 2017 doen Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis (VEH), en Jan Fokkema, directeur Neprom (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) de oproep, dat de rijksoverheid de bouw van huizen moet ondersteunen met geld en beleidsinstrumenten.

  De heren Mulder en Fokkema schetsen: “Ons land wordt geconfronteerd met een oplopend woningtekort. Volgend jaar is er een tekort van 200.000 woningen en er moeten ieder jaar minstens 80.000 nieuwe woningen bij komen om de groei van 1 miljoen huishoudens tot 2030 te kunnen bijbenen. Bij lokale overheden ontbreekt vooral aan drang om te willen bouwen, want bij ieder nieuw plan gaan mondige omwonenden tot het gaatje om nieuwbouw tegen te houden, terwijl het groeiende legioen woningzoekenden veel meer moeite heeft om zijn stem te laten horen. Ook provincies laten het vaak afweten en de rol van het Rijk lijkt uitgespeeld.”

  Volgens hun zijn de gevolgen desastreus:

  1. Een oplopend tekort door te weinig nieuwe woningen;
  2. sterk stijgende prijzen;
  3. hogere hypotheken;
  4. en hogere woonlasten.
  5. De olievlek breidt zich snel uit buiten de populaire woongebieden in de Randstad.

  Daarom pleiten ze voor een krachtig ministerie van Milieu, Ruimte, Wonen en Infrastructuur om onze nieuwe verstedelijking vaart en schwung te geven door:

  • een nationaal ruimtelijk ontwikkelingsbeleid gedragen door gemeenten, provincies en de markt, die de bouwopgaaf ondersteunt met beleidsinstrumenten en met geld.
  • woningen buiten de steden te bouwen om daar verantwoord te bouwen, want anders lopen de huizenprijzen nog verder op voor vooral minder draagkrachtige jonge woningzoekenden.”

  Helaas moet ik constateren dat mijn voorspellingen van 30 september 2016 Aantrekkende economie grootste bedreiging duurzame gebiedsontwikkeling nu al uitkomen….

  1. De aantrekkende woningmarkt en het ontbreken van een Nationale Omgevingsvisie zijn de grootste bedreigingen voor duurzame gebiedsontwikkeling.
  2. Om te komen tot duurzame gebiedsontwikkeling in Nederland moet in de Nationale Omgevingsvisie integrale keuzes voor ‘anders en beter’ worden gemaakt.

  De heren Mulder en Fokkema pleiten impliciet voor een Nationale Omgevingsvisie slechts vanuit de ‘koker’ woningbouw en het belang van ‘goedkope’ woningbouw, maar geen duurzame gebiedsontwikkeling…

  De oproep van Mulder en Fokkema is eenvoudig niet duurzaam op grond van het ‘Cradle to Cradle’-principe, want de metriek staat op de eerste plaats en alle andere onderdelen van hun plan volgen daarop:

  1. Huisvest zoveel mogelijk mensen met zo min mogelijk kosten.

  Daarna volgt:

  1. Verlaag de hoeveelheid en de kosten van de benodigde bouwmaterialen.
  2. Verklein de afmetingen om vierkante centimeters en meters materialen te besparen.
  3. Creëer de kleinste nog bewoonbare constructie voor een mens.
  4. Het is te laat om over principes te praten als je de metriek, werkwijzen en doelstellingen al hebt uitgewerkt.
  5. Menselijke waarden: niet aangegeven.

  In het boek Upcycle geven William McDonough en Michael Braungart aan dat voor een duurzame ‘Cradle to Cradle’-aanpak de omgekeerde aanpak gevolgd moet worden. Starten met de menselijke waarden en ontwikkel tot slot metrieken om de effectiviteit van deze werkwijzen te meten. Ik daag de heren Mulder en Fokkema daarom ook uit om deze ‘Cradle to Cradle’-aanpak te volgen om tot een duurzame Nederlandse gebiedsontwikkeling te komen.

  Conclusie

  1. Het is nu echt tijd voor een Nationale Omgevingsvisie, want de aantrekkende woningmarkt bedreigt de duurzaamheidsopgave van Nederland.
  2. Zonder (Nationale) Omgevingsvisie blijft het belang van ‘goedkope’ woningbouw prevaleren boven duurzame Nederlandse gebiedsontwikkeling…..

  Het bericht Oproep Vereniging Eigen Huis en Neprom bedreigt duurzame gebiedsontwikkeling…. verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/oproep-vereniging-eigen-huis-en-neprom-bedreigt-duurzame-gebiedsontwikkeling/feed/ 0
  Wie of wat zijn Omgevingswetpioniers? https://www.aranto.nl/wie-of-wat-zijn-omgevingswetpionieren/ https://www.aranto.nl/wie-of-wat-zijn-omgevingswetpionieren/#respond Fri, 14 Apr 2017 09:34:49 +0000 http://www.aranto.nl/?p=464 Op 12 april 2017 hebben in de Fokker Terminal in Den Haag ruim 600 mensen zich verzameld om te pionieren in de geest van de Omgevingswet. Uit de 300 pilots, proeftuinen en projecten zijn op het Praktijkfestival Omgevingswet de gemeenten Soest en Leiden en de LivingLabs van het Saxion geselecteerd. Rode draad is: Wie of …

  Wie of wat zijn Omgevingswetpioniers? Lees meer »

  Het bericht Wie of wat zijn Omgevingswetpioniers? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Op 12 april 2017 hebben in de Fokker Terminal in Den Haag ruim 600 mensen zich verzameld om te pionieren in de geest van de Omgevingswet. Uit de 300 pilots, proeftuinen en projecten zijn op het Praktijkfestival Omgevingswet de gemeenten Soest en Leiden en de LivingLabs van het Saxion geselecteerd.

  Rode draad is: Wie of wat is een Omgevingswetpionier:

  1. De Verbindelaar Reinier Kalt met de belangrijkste kwaliteiten: vertrouwen, verbinden en onderhandelen.
  2. Wethouder Paul Laudy “ontslakker” van de gemeente Leiden met de stelling “Inspraak is archaïsch” (behorend tot of betrekking hebbend op een zeer oud tijdperk).
  3. Of John van den Hof van het Saxion, die studenten in de woorden van gesprekleidster Femke Halsema als “Proefkonijnen” in laboratoria laat testen met de Omgevingswet.

  Friso de Zeeuw wijst deze Omgevingswetpioniers op het gevaar van “Skyboxplanologie” en hun kansen om de beleidsregels voor notoire overtreders te “gebruiken” om vergunningen te weigeren. Onduidelijk blijft hoe de Omgevingswet dit juridisch borgt…

  Dé 3 tips voor de Omgevingswetpioniers van Niels Koeman zijn:

  1. Borg participatie ook bij een globaal beleidskader bijvoorbeeld door vergunningverlening als rechtszekerheid voor inwoners en ondernemers.
  2. Het uitgangspunt bij de Omgevingswet is beschermen en benutten.
  3. En ga altijd uit van de maatschappelijke opgaven.

  Ideeënbedenker en organizonderdeskundige Martijn Aslander geeft de Omgevingswetpioniers tenslotte nog mee: “de beste innovatie en de disruptie van het fysieke domein komt uit een ander vakgebied….”

  Na deze dag is mijn vraag aan u:

  Welke kwaliteiten heeft een Omgevingswetpionier nodig?

  Uw mening stel ik zeer op prijs.

  Het bericht Wie of wat zijn Omgevingswetpioniers? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/wie-of-wat-zijn-omgevingswetpionieren/feed/ 0
  Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat? https://www.aranto.nl/gemeenteraadsverkiezingen-21-maart-2018-gaan-omgevingswet-omgevingswat/ https://www.aranto.nl/gemeenteraadsverkiezingen-21-maart-2018-gaan-omgevingswet-omgevingswat/#respond Wed, 05 Apr 2017 07:07:43 +0000 http://www.aranto.nl/?p=460 Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeenteraden in Nederland plaats én medio 2019 treedt de Omgevingswet voor gemeenten in werking….. De Omgevingswet is één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848 en zal een enorme impact op gemeenten hebben, want: 26 wetten worden 1 wet; 5000 wetsartikelen worden …

  Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat? Lees meer »

  Het bericht Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeenteraden in Nederland plaats én medio 2019 treedt de Omgevingswet voor gemeenten in werking…..

  De Omgevingswet is één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848 en zal een enorme impact op gemeenten hebben, want:

  Op de vraag of de Omgevingswet grotere effecten voor inwoners, bedrijven, gemeenten en gemeenteraden heeft dan de decentralisaties in het sociaal domein, antwoordt Kristel Lammers, manager van het programma Invoering Omgevingswet bij de VNG:

  ‘Juridisch is de Omgevingswet een ongekend grote operatie, groter dan de decentralisatie in het sociaal domein. Maar qua takenpakket is het omgekeerd: in het sociaal domein kwamen er taken bij, bij de Omgevingswet gaat het om een herijking van bestaande taken. Máár als je de geest van de wet recht wilt doen, raakt deze wet aan alle onderdelen van de organisatie. Gemeenten zijn straks permanent in dialoog met de samenleving over de leefomgeving. Dat vraagt een transformatie waarbij je het werk anders moet organiseren.’

  Impact Omgevingswet voor gemeenteraadsverkiezingen.

  Met het oog op deze impact van de Omgevingswet voor gemeenten zullen politieke partijen vóór de verkiezingen richting kiezers duidelijk moeten maken welke keuzes gemaakt zullen worden over vragen als:

  1. Hoe leidt de implementatie van de Omgevingswet tot de gewenste cultuurverandering en wat is de politieke wens om bestaande gemeentelijke taken uit te voeren al dan niet gezamenlijk met andere gemeenten, waterschappen en provincies?
  2. Welke politieke keuzes worden gemaakt over participatie van inwoners en ondernemers?
  3. Wat wordt de invulling van de nieuwe rollen van de gemeenteraad, het college en het ambtelijk apparaat?

  De nieuwe Omgevingswet

  Terwijl ik vandaag druk bezig ben met de voorbereiding “De nieuwe Omgevingswet” op 9 en 16 mei 2017 voor vergunningverleners, handhavers, beleidsmedewerkers, juridisch medewerkers, projectleiders en programmamanagers vraag ik mij hardop af:

  Hoe bereiden politieke partijen zich vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 voor op de Omgevingswet?

  Of valt bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen of in de eerste raadsvergaderingen te horen: Omgevingswet,…  Omgevingswat??

  Uw reacties zie ik graag tegemoet…

  Het bericht Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gaan over de Omgevingswet! Omgevingswat? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/gemeenteraadsverkiezingen-21-maart-2018-gaan-omgevingswet-omgevingswat/feed/ 0
  Wat zijn de kernwaarden van Nederland en wat is een duurzame Nationale Omgevingsvisie? https://www.aranto.nl/kernwaarden-nederland-en-is-duurzame-nationale-omgevingsvisie/ https://www.aranto.nl/kernwaarden-nederland-en-is-duurzame-nationale-omgevingsvisie/#comments Tue, 07 Mar 2017 14:42:20 +0000 http://www.aranto.nl/?p=455 Op 17 februari 2017 heeft het Kabinet op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 de eerste stap in het kader van de Omgevingswet gezet naar een Nationale Omgevingsvisie met dé 4 strategische opgaven: naar een duurzame en concurrerende economie; naar een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving; naar een toekomstbestendige en bereikbare woon- en …

  Wat zijn de kernwaarden van Nederland en wat is een duurzame Nationale Omgevingsvisie? Lees meer »

  Het bericht Wat zijn de kernwaarden van Nederland en wat is een duurzame Nationale Omgevingsvisie? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Op 17 februari 2017 heeft het Kabinet op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 de eerste stap in het kader van de Omgevingswet gezet naar een Nationale Omgevingsvisie met dé 4 strategische opgaven:

  • naar een duurzame en concurrerende economie;
  • naar een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving;
  • naar een toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving;
  • naar een waardevolle leefomgeving.


  Deze startnota schetst een leefomgeving die noodzaakt tot het vinden van meer samenhangende integrale oplossingen. Keuzes worden niet gemaakt en zijn voor het volgende kabinet …..

  Klimaatverandering en hoe wij Nederlanders bewuster kunnen, willen en moeten omgaan met onze energiebronnen en grondstoffen geeft een voortdurend druk op de leefomgeving in het dynamische Nederland. Deze dynamiek en druk op de leefomgeving betekent constante afgewogen keuzes over onze Nederlandse leefomgeving. Onze leefomgeving als ons kostbaarste bezit om te werken, te bewegen, onze dromen waar te willen maken, veilig te wonen, te recreëren, adem te halen en niet te vergeten tot onze welverdiende rust te komen…

  Met de 4 strategische opgaven wordt de spanning tussen ambities en mogelijkheden in beeld gebracht. Nederland staat voor het beantwoorden van de volgende vragen:

  1. Hoe behoudt Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat en realiseert Nederland de transitie naar een circulaire economie?
  2. Hoe realiseert Nederland tijdig de overgang naar een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving met toepassing van de efficiëntste technieken en met behoud of verbetering van omgevingskwaliteit?
  3. Hoe kan de overheid optimaal een afweging maken tussen de woningbouwopgave, verduurzaming van gebouwen, een goede bereikbaarheid, leefomgeving en technologische ontwikkelingen, waarbij de sociale kwaliteit en identiteit van stad, regio, landschap en erfgoed wordt versterkt?
  4. Hoe kunnen de waarden die de natuurlijke omgeving kan vervullen voor de mens, worden behouden en benut?

  Met beantwoording van deze deelvragen zal het volgende kabinet de vraag moeten beantwoorden:

  “Wat zijn de kernwaarden van Nederland en hoe worden deze duurzaam behouden?”

  Kortom een echte een duurzame Nationale Omgevingsvisie als instrument voor Nederland om integrale keuzes te maken! Bent u net zo benieuwd als ik hoe deze duurzame Nationale Omgevingsvisie eruit zal zien?

  Uw mening over een duurzame Nationale Omgevingsvisie stel ik zeer op prijs.

  Het bericht Wat zijn de kernwaarden van Nederland en wat is een duurzame Nationale Omgevingsvisie? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/kernwaarden-nederland-en-is-duurzame-nationale-omgevingsvisie/feed/ 2
  Implementatie Omgevingswet zonder cultuurverandering is geldverspilling! https://www.aranto.nl/implementatie-omgevingswet-zonder-cultuurverandering-is-geldverspilling/ https://www.aranto.nl/implementatie-omgevingswet-zonder-cultuurverandering-is-geldverspilling/#comments Thu, 23 Feb 2017 07:34:56 +0000 http://www.aranto.nl/?p=449 Medio 2019 treedt de Omgevingswet in werking als één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848! Het omgevingsrecht wordt ook in de openbare ruimte in Nederland straks eenvoudiger met als grote voordelen: Meer vrijheid om zelf initiatief te nemen voor een gezonde en duurzame leefomgeving; Meer kansen voor groei gericht op …

  Implementatie Omgevingswet zonder cultuurverandering is geldverspilling! Lees meer »

  Het bericht Implementatie Omgevingswet zonder cultuurverandering is geldverspilling! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Medio 2019 treedt de Omgevingswet in werking als één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848! Het omgevingsrecht wordt ook in de openbare ruimte in Nederland straks eenvoudiger met als grote voordelen:

  1. Meer vrijheid om zelf initiatief te nemen voor een gezonde en duurzame leefomgeving;
  2. Meer kansen voor groei gericht op duurzame ontwikkeling, regionale verschillen, maatwerk en participatie. Het juridisch minimum is nu vaak het uitgangspunt bij gebiedsontwikkelingen en bouwplannen in tegenstelling tot de behoefte aan duurzame ontwikkeling, regionaal maatwerk en maximaal maatschappelijk draagvlak. Kortom rechtszekerheid als remmende factor voor duurzame gebiedsontwikkelingen!

  Vereiste cultuurverandering grootste risico Omgevingswet …

  Maar de Omgevingswet gaat voor slechts 20% over de techniek van de wet, maar voor zeker 80% over cultuurverandering voor een succesvolle implementatie van de Omgevingwet. Dit komt ook haarscherp naar voren uit het rapport “Pionieren met de Omgevingswet.” van 15 december 2016. Uit de tussentijdse resultaten van de eerste circa 300 projecten, experimenten en pilots uit het rapport blijkt:

  1. Een andere werkwijze in “de geest van de Omgevingswet” staat of valt met de cultuur van overheden. Gedreven trekkers zijn nodig om de werkwijzen in de eigen organisatie aan te passen.
  2. De dialoog met de omgeving werkt verrijkend, ook voor de persoonlijke ontwikkeling. Een planvormingsproces dat is ingericht met participatie van de omgeving zorgt voor versnelling, zelfs meer dan een goed gestroomlijnde wettelijke procedure teweeg kan brengen. Participatie leidt dus tot meer kwaliteit en draagvlak.

  Met ‘een juristenspektakel’ voor juridisch specialisten, advocaten en adviseurs

  komt er namelijk geen vereiste bestuursmentaliteit, geen integrale benadering en geen noodzakelijke cultuurverandering. Ook komt er geen geslaagde cultuurverandering. op gang bij bestuurders, ambtenaren en adviseurs die nu al zeggen 100% te werken volgens de Omgevingswet.  Kortom: met deze aanpak en mentaliteit zal de vereiste cultuurverandering niet slagen en zal geen sprake zijn van een succesvolle implementatie van de Omgevingswet in de geest van de Omgevingwet….

  Succesvolle implementatie van de Omgevingswet

  Om succesvol te starten met de Omgevingswet en cultuurverandering zal het uitgangspunt moeten zijn:

  Wat is de toegevoegde waarde van uw gemeente, provincie, waterschap of Rijk?

  De nieuwe Omgevingswet gaat tot op heden nagenoeg nog steeds over de “Wat” en “Hoe”-vragen en niet over “Het Waarom” van de Omgevingswet voor “de man op straat”. Het starten met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet is een goed vertrekpunt, maar cruciaal in een omgevingsvisie is het antwoord op de vraag: Wat missen inwoners en ondernemers als hun gemeente, provincie, waterschap of Rijk er niet meer zou zijn?

  Heel specifiek: Wat doet een gemeente, provincie, waterschap of Rijk met de Omgevingswet en wat verandert er in de praktijk voor haar inwoners en ondernemers? Dat moet het vertrekpunt zijn om te komen tot een succesvolle cultuurverandering met implementatie van de Omgevingswet, want anders worden veel kosten gemaakt voor een wettelijk instrument voor juridische “vereenvoudiging”….

  Uw mening over cultuurverandering stel ik zeer op prijs.

  Het bericht Implementatie Omgevingswet zonder cultuurverandering is geldverspilling! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/implementatie-omgevingswet-zonder-cultuurverandering-is-geldverspilling/feed/ 12
  Omgevingsplan: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! https://www.aranto.nl/omgevingsplan-wanneer-waarom-en-hoe/ https://www.aranto.nl/omgevingsplan-wanneer-waarom-en-hoe/#respond Mon, 30 Jan 2017 13:28:43 +0000 http://www.aranto.nl/?p=439 De nieuwe Omgevingswet is één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848 en treedt begin 2019 in werking. De wet maakt het omgevingsrecht ook in de openbare ruimte in Nederland straks eenvoudiger. Er komt meer vrijheid om zelf initiatief te nemen voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Met minder rechtszekerheid en …

  Omgevingsplan: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! Lees meer »

  Het bericht Omgevingsplan: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  De nieuwe Omgevingswet is één van de grootste wetgevingsoperaties sinds de Grondwet van Thorbecke uit 1848 en treedt begin 2019 in werking. De wet maakt het omgevingsrecht ook in de openbare ruimte in Nederland straks eenvoudiger. Er komt meer vrijheid om zelf initiatief te nemen voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Met minder rechtszekerheid en meer kansen voor groei gericht op duurzame ontwikkeling, regionale verschillen, maatwerk en participatie.

  In dit artikel ga ik kort in op het Omgevingsplan één van de zes kerninstrumenten in de Omgevingswet.

  Waarom één Omgevingsplan?

  De Omgevingswet heeft als uitgangspunt dat gemeenten hun regels over de fysieke leefomgeving bijeenbrengen in één gebiedsdekkende regeling. Voor de gemeenten betekent dat een omgevingsplan voor de hele gemeente. Eén gemeentelijk omgevingsplan bevordert de inzichtelijkheid, samenhang en naleving.

  Een Omgevingsplan leidt direct tot betere mogelijkheden voor integraal beleid, tot een betere bruikbaarheid en substantiële vereenvoudiging. De huidige naar schatting maar liefst 50.000 bestemmingsplannen en beheersverordeningen worden circa 400 omgevingsplannen. Een Omgevingsplan bespaart kosten, beperkt onderzoekslasten en er komen betere mogelijkheden voor digitale vaststelling en beschikbaarheid van plannen, besluiten en onderzoeken.

  Wat is het Omgevingsplan?

  In de Omgevingswet is opgenomen, dat:

  1. Eén omgevingsplan voor het gehele grondgebied van de gemeente door de gemeenteraad wordt vastgesteld, waarin regels over de fysieke leefomgeving worden opgenomen. (Artikel 2.4 Omgevingswet).
  2. Het omgevingsplan voor het gehele grondgebied van de gemeente een evenwichtige toedeling van functies aan locaties en andere regels bevat die met het oog daarop nodig zijn. (Artikel 4.2 Omgevingswet).
  3. De Uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) met 6 weken voor zienswijzen ter visie is van toepassing op de voorbereiding van een omgevingsplan (Artikel 16.30 Omgevingswet).
  4. In het Omgevingsplan kunnen gemeenten er voor kiezen vast te stellen:
   1. omgevingswaarden (artikel 2.11 Omgevingswet);
   2. regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving (artikel 4.1 Omgevingswet);
   3. maatwerkregels (artikel 4.6 Omgevingswet);
   4. beoordelingsregels voor de verlening van een omgevingsvergunning voor een afwijkactiviteit (artikel 5.18, eerste lid Omgevingswet).

  De onderstaande figuur uit de Memorie van toelichting van de Omgevingswet geeft de keuze voor regels weer: uniform of maatwerk en qua type regel doelvoorschriften of maatwerkvoorschriften.

  Voor- en nadelen van verschillende typen regels

  Waar gaat het Omgevingsplan over?

  Het Omgevingsplan gaat over de fysieke leefomgeving en activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving voor het gehele grondgebied van de gemeente. Onder de fysieke leefomgeving omvat in ieder geval:

  1. bouwwerken,
  2. infrastructuur,
  3. watersystemen,
  4. water,
  5. bodem,
  6. lucht,
  7. landschappen,
  8. natuur,
  9. cultureel erfgoed,
  10. werelderfgoed

  Met gevolgen die uit wijzigingen, gebruik, activiteiten kunnen voortvloeien.

  Hoe werkt een Omgevingsplan?

  Het Omgevingsplan lijkt op het huidige bestemmingsplan, maar hiermee een veel ruimere reikwijdte. Waar een bestemmingsplan “slechts” beperkt is tot een “goede ruimtelijke ordening” gaat het Omgevingsplan veel verder en heeft als doel een “goede fysieke leefomgeving”.

  Het is echt een nieuw instrument, met nieuwe, onbekende mogelijkheden voor het invullen van de beleids- en afwegingsruimten in het fysieke domein. Belangrijkwinstpunt is de grotere onafhankelijkheid voor gemeenten ten koste van het rijk en de provincies. Hierdoor vindt besluitvorming zo dicht mogelijk bij de inwoners en ondernemers plaats en daarom door de gemeente!

  Wanneer starten met een Omgevingsplan?

  Gemeenten kunnen in pilots nu al experimenteren met het Omgevingsplan door met de Crisis- en herstelwet van de Wet ruimtelijke ordening af te wijken. De reikwijdte van het bestemmingsplan mag worden verbreed van ‘goede ruimtelijke ordening’ naar een ‘gezonde en veilige fysieke leefomgeving’.

  Starten met een Omgevingsplan zonder Omgevingsvisie is het paard achter de wagen spannen!

  Voordat gemeenten starten met het opstellen van een Omgevingsplan is een duidelijke Omgevingsvisie vereist om zorgvuldig, afgewogen en efficiënt keuzes in het Omgevingsplan te kunnen maken, want starten met een Omgevingsplan zonder Omgevingsvisie is het paard achter de wagen spannen!

  Wie gaat het Omgevingsplan merken?

  Iedereen in Nederland gaat het Omgevingsplan in meer of mindere mate merken. Het Omgevingsplan heeft in ieder geval gevolgen voor:

  • Wethouders en gemeenteraadsleden en alle gemeentelijke ambtenaren.
  • Alle inwoners en ondernemers in Nederland.

  Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet…

  Het bericht Omgevingsplan: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/omgevingsplan-wanneer-waarom-en-hoe/feed/ 0
  Eurodisney Amsterdam??? https://www.aranto.nl/eurodisney-amsterdam/ https://www.aranto.nl/eurodisney-amsterdam/#comments Thu, 24 Nov 2016 19:46:46 +0000 http://www.aranto.nl/?p=430 Amsterdam uit balans! Op donderdag 17 november 2016 ben ik bij een bijeenkomst geweest van Amsterdam in Progress, een beweging van circa 70 Amsterdammers. Amsterdammers, die zich ernstig zorgen maken over de toekomst van Amsterdam, want de sfeer in Amsterdam is in snel tempo zichtbaar omgeslagen. De problemen worden in het manifest van Amsterdam in …

  Eurodisney Amsterdam??? Lees meer »

  Het bericht Eurodisney Amsterdam??? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Amsterdam uit balans!

  Op donderdag 17 november 2016 ben ik bij een bijeenkomst geweest van Amsterdam in Progress, een beweging van circa 70 Amsterdammers. Amsterdammers, die zich ernstig zorgen maken over de toekomst van Amsterdam, want de sfeer in Amsterdam is in snel tempo zichtbaar omgeslagen. De problemen worden in het manifest van Amsterdam in Progress genoemd:

  • de toegenomen drukte in de stad door hordes (buitenlandse) toeristen;
  • het Airbnb-effect op de woningmarkt;
  • het verdwijnen van de middenstand uit het centrum van Amsterdam;
  • en de monocultuur die zich over Amsterdam verspreidt!

  Kortom door Amsterdam in Progress wordt de noodklok geluid: Amsterdam gaat aan haar eigen succes ten onder….

  Amsterdam in Progress

  Tijdens de avond wordt vanuit de deelnemers veelvuldig aangegeven, dat het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam de problemen in Amsterdam niet “de baas” is:

  1. “Toeristenhordes consumeren Amsterdam”
  2. “De binnenstad van Amsterdam is één grote hotellobby!”
  3. “De Airbnb winst gaat niet naar Amsterdam”.

  Het grootste probleem is om de gemeente Amsterdam en de politiek in beweging te brengen ….

  I-Amsterdam

  “Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam kiest alleen voor de toeristen en lost deze problemen niet op!”, maar deze keuze leidt tot de volgende consequenties:

  1. Het verlies van de identiteit van Amsterdam!;
  2. Het verdwijnen van de sociale samenhang in buurten;
  3. Sociaal eenzijdig ontwikkeling van wijken (gentrificatie) en verdrijving van minder kapitaalkrachtige Amsterdammers;
  4. Meer en meer Amsterdammers voelen en zijn een figurant in hun eigen Amsterdam;

  Wordt Amsterdam door deze keuze een pretpark “Eurodisney Amsterdam”!

  Red Amsterdam!

  Amsterdam in Progress wil: “Amsterdam als prachtige, kleinschalige, diverse en zeer gastvrije internationale stad redden. Amsterdam vormt al eeuwenlang een internationale bestemming: voor kooplieden in de Gouden Eeuw, voor Joden op de vlucht voor de Spaanse Inquisitie, voor Chinezen die hier rond 1900 één van de eerste Chinatowns van Europa stichtten en daarna voor emigranten van over de hele wereld. Haar historie, openheid, kleinschaligheid en internationale vibe geven Amsterdam een uniek karakter waar velen op af komen.”

  De vraag is: “Welke concrete acties en maatregelen redden Amsterdam om ook in de toekomst uniek, leefbaar en in balans terug te brengen?” Sterker is nog de roep om de gemeente Amsterdam en de politiek in beweging te brengen om een sturende rol te pakken! Als de gemeente in begint te zien, dat beheersing van de drukte noodzaak is, dan blijft het bij symptoombestrijding, improviseren en experimenteren. Duurzame oplossingen ontbreken, want er is geen integrale visie, structureel beleid en handhaving hiervan. “Dit is het moment om de gemeente Amsterdam in beweging te brengen, want begin 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen!!. Het kan anders en móet anders in Amsterdam!”.

  Redding Amsterdam

  Amsterdam kan gered worden door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam. Maar de redding komt uit Den Haag en wel met de omgevingsvisie uit de Omgevingswet! In 2017 kan en moet de gemeente Amsterdam in ieder geval bezig met een integrale omgevingsvisie van en voor alle Amsterdammers!

  Een Amsterdamse visie vanuit de kracht van Amsterdam en mét alle Amsterdammers, ook met de “man op straat”. Waardecreatie voor de lange termijn geborgd naar de praktijk van alle dag door verbinding en focus en positieve energie aan initiatieven! Schematisch is de aanpak voor een duurzame, onderscheidende en integrale Amsterdamse gebiedsontwikkeling, waarbij het sociaal, ruimtelijk en economisch domein elkaar versterken hieronder weergegeven.

  De Omgevingswet met haar omgevingsvisie kunnen door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam worden ingezet als een hefboom om de positieve kracht van een hefboom en Amsterdammers in hun kracht te zetten voor de grote uitdaging: Red Amsterdam!

  expertise-aranto

  Conclusie

  Uit Amsterdam in Progress lijkt, dat de huidige aanpak van het college van burgemeester en wethouders leidt tot “Eurodisney Amsterdam”. Deze keuze van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam kan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden doorgezet. De vraag is dan of:

  1. alle Amsterdammers, en ook de “man op straat”, eens is met deze keuze;
  2. of kiest voor een andere visie….

  Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet …

  Het bericht Eurodisney Amsterdam??? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/eurodisney-amsterdam/feed/ 6
  Overleeft het winkelcentrum in uw gemeente internet? https://www.aranto.nl/overleeft-winkelcentrum-gemeente-internet/ https://www.aranto.nl/overleeft-winkelcentrum-gemeente-internet/#comments Fri, 04 Nov 2016 12:14:30 +0000 http://www.aranto.nl/?p=423 Op mijn blog van 21 oktober 2015 Dreigt totale winkelleegstand voor plaatsen tot 50.000 inwoners? van 2 oktober 2015 kreeg ik vele reacties. De blog ging in op de dreiging van totale leegstand in winkelcentra voor plaatsen tot 50.000 inwoners in met name in middelgrote plaatsen buiten de Randstad. Nu één jaar later … Een …

  Overleeft het winkelcentrum in uw gemeente internet? Lees meer »

  Het bericht Overleeft het winkelcentrum in uw gemeente internet? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Op mijn blog van 21 oktober 2015 Dreigt totale winkelleegstand voor plaatsen tot 50.000 inwoners? van 2 oktober 2015 kreeg ik vele reacties. De blog ging in op de dreiging van totale leegstand in winkelcentra voor plaatsen tot 50.000 inwoners in met name in middelgrote plaatsen buiten de Randstad.

  Nu één jaar later …

  Een jaar later kijken we opnieuw met een nieuwsbrief van Cor Molenaar van 9 oktober 2016 naar de huidige stand van zaken van winkelleegstand en de impact van internet.

  Winkelcentra in Nederland ondergaan mede onder invloed van het internet een ware metamorfose met als gevolg voor het winkelcentrum van uw gemeente, dat:

  1. winkels verdwijnen en (nog meer) winkelleegstand ontstaat;
  2. horeca, niche en verwenwinkels naar buurgemeenten met een historische binnenstad verdwijnen;
  3. en voor voormalige winkelpanden een andere bestemming moet worden gezocht.

  De impact van internet op uw winkelcentra…

  Van oudsher hebben winkels in het aankoopgedrag een belangrijke rol gespeeld bij mode, schoenen, consumentenelektronica, speelgoed en natuurlijk levensmiddelen. Duidelijk is de impact van online bestedingen te zien voor de klassieke winkels -ook in uw winkelcentrum- met respectievelijk:

  • speelgoed 35%;
  • huishoudelijke elektronica 25%;
  • schoenen 25%
  • en mode 19%.

  Het aandeel levensmiddelen blijft beperkt, omdat boodschappen een ander koopgedrag is dan winkelen.

  Gemeentelijke plannen

  Als reactie op de impact van het internet worden gemeentelijke plannen voor de toekomst van winkelcentra gemaakt vanuit:

  1. het parkeren (gratis of betaald);
  2. de bereikbaarheid;
  3. het behoud van het huidige vaak “te grote” winkelcentrum;
  4. het verhogen van de aantrekkelijkheid;
  5. en/of koopstromenonderzoek.

  De vraag is deze aanpak leidt tot een bruisend winkelcentrum of uiteindelijk tot meer winkelleegstand in uw gemeente?

  Een bruisend winkelcentrum of meer winkelleegstand in uw gemeente?

  Bruisend winkelcentrum in uw gemeente?

  Cor Molenaar pleit voor een gezamenlijke integrale aanpak van gemeenten, vastgoed exploitanten, ondernemers, bezoekers en consumenten om te komen tot een bruisend winkelcentrum voor:

  1. hedonie (geluksgevoel);
  2. de sociale cohesie in een winkelcentrum;
  3. en het faciliteren, vermaken, stimuleren en motiveren van de bezoekers om te kopen.

  Als een winkelcentrum niet aan deze vereisten voldoet, dan zullen bezoekers en consumenten uitwijken naar leuke binnensteden als Gouda, leuke outletcentra als Roermond of winkelcentra als Hoog Catharijne.

  Gouda: de Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie ‘middelgrote binnensteden’. http://www.debestebinnenstad.nl/
  Gouda: de Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie ‘middelgrote binnensteden’. http://www.debestebinnenstad.nl/

  Gemeentelijke omgevingsvisie

  Voor het ontwikkelen van deze gezamenlijke integrale aanpak voor uw winkelcentrum is de gemeentelijke omgevingsvisie in de Omgevingswet het instrument bij uitstek om hiermee aan de slag te gaan. In uw gemeentelijke omgevingsvisie zal de visie op uw winkelcentra een belangrijke plaats innemen vanuit de 5 invalshoeken van de gemeente:

  1. de leefbaarheid en het voorzieningenniveau;
  2. de werkgelegenheid;
  3. de sociale cohesie;
  4. het onderscheidend vermogen voor de klanten;
  5. financieel oogpunt voor de gemeente (onroerend zaakbelasting en andere heffingen).

  De cruciale vraag bij uw gemeentelijke omgevingsvisie, inclusief visie op winkelcentra, zal voor lokale politici moeten zijn:

  Wat levert de gemeentelijke omgevingsvisie voor onze gemeente en voor onze winkelcentra financieel op?

  Conclusie

  1. Er moet een gezamenlijke integrale aanpak van gemeenten, vastgoed exploitanten, ondernemers, bezoekers en consumenten komen voor een bruisend winkelcentrum in uw gemeente.
  2. Voor het ontwikkelen van deze een gezamenlijke integrale aanpak is de gemeentelijke omgevingsvisie in de Omgevingswet het instrument bij uitstek om hiermee aan de slag te gaan.

  Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet…

  Het bericht Overleeft het winkelcentrum in uw gemeente internet? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/overleeft-winkelcentrum-gemeente-internet/feed/ 6
  De Omgevingsvisie: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-wanneer-waarom-en-hoe/ https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-wanneer-waarom-en-hoe/#comments Tue, 18 Oct 2016 07:25:56 +0000 http://www.aranto.nl/?p=418 In deze blog ga ik kort in op het: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe van de Omgevingsvisie in de Omgevingswet. Waarom een Omgevingsvisie? Voor gemeenten, provincies en het rijk wordt een omgevingsvisie voor het grondgebied verplicht met de inwerking van de Omgevingswet in 2019. In artikel 3.1 van de Omgevingswet is opgenomen, dat: …

  De Omgevingsvisie: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! Lees meer »

  Het bericht De Omgevingsvisie: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In deze blog ga ik kort in op het: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe van de Omgevingsvisie in de Omgevingswet.

  Waarom een Omgevingsvisie?

  Voor gemeenten, provincies en het rijk wordt een omgevingsvisie voor het grondgebied verplicht met de inwerking van de Omgevingswet in 2019. In artikel 3.1 van de Omgevingswet is opgenomen, dat:

  1. De gemeenteraad een gemeentelijke omgevingsvisie vaststelt.
  2. Provinciale staten een provinciale omgevingsvisie vaststellen.
  3. en de minister van Infrastructuur en Milieu, in overeenstemming met de ministers die het aangaat, een nationale omgevingsvisie vaststelt.

  Wat is een Omgevingsvisie?

  Een omgevingsvisie bevat voor de uitoefening van de taken en bevoegdheden in de fysieke leefomgeving:

  • een beschrijving van de hoofdlijnen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving,
  • de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied,
  • en de hoofdzaken van het voor de fysieke leefomgeving te voeren integrale beleid.

  Een integrale omgevingsvisie wordt opgesteld met het oog op duurzame ontwikkeling en het woon- en leefklimaat. Een omgevingsvisie gericht op:

  1. het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit,
  2. en het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving.
  Globale typering van de instrumenten van de Omgevingswet
  Bron: Memorie van toelichting Omgevingswet: Figuur 3: Globale typering van de instrumenten van de Omgevingswet.

  Waar gaat een Omgevingsvisie over?

  De omgevingsvisie gaat over de taken en bevoegdheden van de gemeente, provincie respectievelijk het Rijk voor de fysieke leefomgeving (ontwikkeling, gebruik, beheer, bescherming en behoud) en hebben betrekking op:

   1. klimaatverandering, veiligheid en gezondheid;
   2. milieu, natuurbescherming, natuurgebieden, natuurlijke hulpbronnen en openbare drinkwatervoorziening;
   3. landschappelijke en stedenbouwkundige waarden, cultureel en werelderfgoed en kwaliteit en gebruik van bouwwerken;
   4. evenwichtige toedeling van functies aan locaties,
   5. infrastructuur en watersystemen;
   6. geobiologische en geothermische systemen en ecosystemen;
   7. en toegankelijkheid van de openbare buitenruimte voor personen.

  In een omgevingsvisie wordt in ieder geval rekening gehouden met:

  1. het belang van het beschermen van de gezondheid bij de evenwichtige toedeling van functies aan locaties;
  2. en het voorzorgsbeginsel: milieuaantastingen moeten bij voorrang aan de bron worden bestreden en de vervuiler betaalt.

  Hoe werkt een Omgevingsvisie?

  De Beleidscyclus van de Omgevingswet start met een omgevingsvisie als eerste van de zes kerninstrumenten. In de onderstaande beleidscyclus van de Omgevingswet ziet u rechtsboven de Omgevingsvisie in de beleidscyclus weergegeven:

  De beleidscyclus van de Omgevingswet
  Bron: Memorie van toelichting Omgevingswet: Figuur 1: De beleidscyclus van de Omgevingswet.

  Wanneer start u met een Omgevingsvisie?

  De Omgevingswet treedt in 2019 in werking. Voor gemeenten, provincies en het Rijk betekent dit dat voor een tijdige implementatie 2017 nodig zal zijn voor een omgevingsvisie met strategie en inhoud.

  2017 is nodig voor een omgevingsvisie met strategie en inhoud!

  Dé aanpak om te komen tot een duurzame, onderscheidende en integrale omgevingsvisie op sociaal, ruimtelijk en economisch domein is gebaseerd op de kracht van het gebied. Schetsmatig weergegeven in onderstaande figuur.

  expertise-aranto

  Wie gaat een Omgevingsvisie merken?

  Iedereen in Nederland zal in meer of mindere mate de omgevingsvisies van gemeenten, provincies en het Rijk merken. Overigens binden omgevingsvisies alleen gemeenten, provincies en het rijk zelf.

  Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet…

  Het bericht De Omgevingsvisie: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-wanneer-waarom-en-hoe/feed/ 2
  De Omgevingswet: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! https://www.aranto.nl/omgevingswet-wanneer-waarom-en-hoe/ https://www.aranto.nl/omgevingswet-wanneer-waarom-en-hoe/#comments Mon, 03 Oct 2016 10:08:13 +0000 http://www.aranto.nl/?p=410 In deze blog ga ik kort in op het: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe van de Omgevingswet. Waarom één Omgevingswet? Het huidige omgevingsrecht moet worden vernieuwd. Het recht is niet gericht op ontwikkelingen als regionale verschillen met groei en krimp, duurzame ontwikkeling, maatwerk bij projecten en inspraak bij start van projecten. De balans …

  De Omgevingswet: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! Lees meer »

  Het bericht De Omgevingswet: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In deze blog ga ik kort in op het: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe van de Omgevingswet.

  Waarom één Omgevingswet?

  1. Het huidige omgevingsrecht moet worden vernieuwd. Het recht is niet gericht op ontwikkelingen als regionale verschillen met groei en krimp, duurzame ontwikkeling, maatwerk bij projecten en inspraak bij start van projecten. De balans moet meer liggen bij groei gericht op duurzame ontwikkeling en minder bij te veel zekerheid.
  2. Er is behoefte aan één wet met procedures, planvormen en regels en één instantie als bevoegd gezag. Bij één loket krijgen burgers en bedrijven eerder duidelijkheid over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een initiatief. Ook verkort één loket de doorlooptijd van procedures. Eén wet zorgt voor samenhang en integraal beleid.

  De ontwikkelingen in de samenleving, knelpunten en verbeterdoelen van de Omgevingswet zijn in onderstaande figuur overzichtelijk weergegeven.

  Relaties tussen ontwikkelingen in de samenleving, knelpunten en verbeterdoelen.
  Relaties tussen ontwikkelingen in de samenleving, knelpunten en verbeterdoelen.

  Wat is de Omgevingswet?

  Het wetsvoorstel Omgevingswet vervangt:

  Belemmeringenwet Privaatrecht, Crisis- en herstelwet, Interimwet stad-en-milieubenadering, Ontgrondingenwet, Planwet verkeer en vervoer, Spoedwet wegverbreding, Tracéwet, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet inzake de luchtverontreiniging, Wet ammoniak en veehouderij (wordt te zijner tijd ingetrokken), Wet geurhinder en veehouderij (wordt te zijner tijd ingetrokken), Wet hygiëne veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en Wet ruimtelijke ordening.

  Het wetsvoorstel vervangt grote delen van:

  Monumentenwet 1988, Waterwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken, Wet milieubeheer en Woningwet.

  Van de volgende wetten gaan één of enkele bepalingen over naar de Omgevingswet:

  Gaswet, Elektriciteitswet 1998, Mijnbouwwet, Spoorwegwet, Spoorwegwet 1875, Wet bereikbaarheid en mobiliteit, Wet lokaal spoor, Wet luchtvaart. Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998).

  Via latere wetswijzigingen gaan, zoals het er nu uitziet, de volgende wetten volledig op in de Omgevingswet:

  Onteigeningswet, Waterwet (resterende delen), Waterstaatswet 1900, Wegenwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken (resterende delen), Wet bodembescherming, Wet geluidhinder, Wet herverdeling wegenbeheer (meeste artikelen vervallen), Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken, Wet inrichting landelijk gebied, Wet milieubeheer (resterende delen), Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998), Wet voorkeursrecht gemeenten, Wrakkenwet.

  Waar gaat de Omgevingswet over?

  Deze Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving en activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Onder de fysieke leefomgeving omvat in ieder geval:

  1. bouwwerken,
  2. infrastructuur,
  3. watersystemen,
  4. water,
  5. bodem,
  6. lucht,
  7. landschappen,
  8. natuur,
  9. cultureel erfgoed,
  10. werelderfgoed.

  Met gevolgen die uit wijzigingen, gebruik, activiteiten kunnen voortvloeien.

  Hoe werkt de Omgevingswet?

  De Omgevingswet werkt met de Beleidscyclus en 6 kerninstrumenten. In de onderstaande beleidscyclus van de Omgevingswet zijn de zes kern instrumenten van de nieuwe Omgevingswet in één oogopslag overzichtelijk weergegeven:

  De beleidscyclus van de Omgevingswet
  Bron: Memorie van toelichting Omgevingswet: Figuur 1: De beleidscyclus van de Omgevingswet.
  • de omgevingsvisie;
  • het programma;
  • het omgevingsplan van de gemeente, de waterschapsverordening van het waterschap en de omgevingsverordening van de provincie;
  • algemene rijksregels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving;
  • de omgevingsvergunning, waarmee een initiatiefnemer via één aanvraag bij één loket toestemming kan verkrijgen voor het geheel van door hem gewenste activiteiten;
  • het projectbesluit.

  Wanneer start de Omgevingswet?

  Met de implementatie van de Omgevingswet wordt nu al gestart. De planning voor de implementatie is als volgt:

  1. implementatie van de Omgevingswet 2019;
  2. het jaar 2018 voor de procedures als bijvoorbeeld het reorganisatieplan en het omgevingsplan;
  3. de strategie (omgevingsvisie) en inhoud in 2017;
  4. en het voorbereiden en opstellen van een (regionale) implementatieagenda uiterlijk in het najaar van 2016.

  Cruciaal is om te starten met een verbindende Omgevingsvisie voor iedereen ook ván en voor “de man op straat!

  Dé Aanpak voor een Omgevingsvisie is:

  expertise-arantoOm te komen tot een duurzame, onderscheidende en integrale gebiedsontwikkeling op sociaal, ruimtelijk en economisch domein te hebben gebaseerd op de kracht van het gebied!

  Wie gaat de Omgevingswet merken?

  Iedereen in Nederland gaat de Omgevingswet in meer of mindere mate merken. De Omgevingswet heeft in ieder geval gevolgen voor:

  • Wethouders, Gedeputeerden, ministers, raads- en Statenleden, leden van de Tweede Kamer en alle gemeentelijke, provinciale en Rijksambtenaren.
  • Bestuurders onderwijsinstellingen, welzijnsinstellingen en verzorgingstehuizen;
  • Bestuurders lokale, milieuverenigingen, oudheidkundige verenigingen, maatschappelijke instellingen en sportverenigingen;
  • Bestuurders ondernemersverenigingen, winkeliersverenigingen en industriële kringen;
  • Het bedrijfsleven en adviseurs.
  • Alle inwoners in Nederland.

  Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet…

   

  Het bericht De Omgevingswet: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/omgevingswet-wanneer-waarom-en-hoe/feed/ 6
  Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist “de man op straat” in Overijssel zonder provincie?!? https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-overijssel-mist-man-op-straat-overijssel-zonder-provincie/ https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-overijssel-mist-man-op-straat-overijssel-zonder-provincie/#respond Mon, 27 Jun 2016 10:55:41 +0000 http://www.aranto.nl/?p=398 Afgelopen donderdag 16 juni 2016 is het congres Omgevingswet – The Next Level gehouden. Vooraf werd aangekondigd dat met de komst van de Omgevingswet de leefomgeving het nieuwe, belangrijke vakgebied van de toekomst wordt: “Het gaat daarin over méér dan bestemmingen en milieunormen. Integraliteit, burgerparticipatie en duurzaamheid worden leidend; the next level in de leefomgeving”. …

  Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist “de man op straat” in Overijssel zonder provincie?!? Lees meer »

  Het bericht Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist “de man op straat” in Overijssel zonder provincie?!? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  Afgelopen donderdag 16 juni 2016 is het congres Omgevingswet – The Next Level gehouden. Vooraf werd aangekondigd dat met de komst van de Omgevingswet de leefomgeving het nieuwe, belangrijke vakgebied van de toekomst wordt:

  “Het gaat daarin over méér dan bestemmingen en milieunormen. Integraliteit, burgerparticipatie en duurzaamheid worden leidend; the next level in de leefomgeving”.

  Het Omgevingswetcongres bood de kans om kennis en vaardigheden op te doen en uit te wisselen en centraal stond de betrokkenheid van burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de workshops.

  Deze informatie heb ik eerst laten bezinken met de vragen:

  • Wat is The Next Level van de Omgevingswet?
  • Met welk doel is de Omgevingswet ingevoerd?

  Deze vragen overdenkende ontving ik op 16 juni ‘s avonds onderstaande tweet van Hans Leeflang over “Aan de slag met de Omgevingsvisie”:

  Gelijktijdig waren op Binnenlandsbestuur.nl van 15 tot en 18 juni 2016 ook verschenen:

  1. O.-Feestje Omgevingswet risico voor Integraliteit
  2. Omgevingswet: Nog geen focus op Impact Organisatie
  3. Ambtenaar, laat je zien en horen
  4. Op weg naar integrale Omgevingsinformatie
  5. De Ruimte-Ambtenaar wordt nieuw exemplaar

  Na al deze informatie kom ik tot de conclusie, dat al deze vragen over de Omgevingswet nagenoeg nog steeds over de wat en hoe-vragen gaan en niet over “Het Waarom” van de Omgevingswet voor “de man op straat” in Overijssel (ik verwijs graag naar Start With Why – Simon Sinek TED talk: https://www.youtube.com/watch?v=sioZd3AxmnE)

  Omgevingsvisie Overijssel

  Ik zal “Het Waarom” van de Omgevingswet uitleggen met de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel als inwoner van Raalte met de volgende “Waarom”-vragen voor de Omgevingsvisie Overijssel:

  1. Waarom bestaat de provincie Overijssel en wat merk ik nu concreet van de provincie Overijssel als inwoner en ondernemer?
  2. Waarom doet de provincie Overijssel de activiteiten, die ze doen voor haar inwoners en ondernemers?

  En de cruciale vraag om tot de kern van de Omgevingsvisie Overijssel te komen:

  1. Wat missen de inwoners en ondernemers van Overijssel (bijvoorbeeld Raalte) als er geen provincie Overijssel zou zijn? Anders gezegd: Wat verandert in het dagelijks leven van inwoners en ondernemers in Overijssel zonder provincie?

  De antwoorden op deze vragen leiden tot de kern van de Omgevingsvisie Overijssel. Ik constateer, dat de provincie Overijssel in ieder geval goed is gestart met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet als vertrekpunt, maar dan wordt het voor mij lastiger. Op het bestaansrecht en de activiteiten van de provincie Overijssel kom ik tot de volgende antwoorden:

  1. Het bestaansrecht ontleent de provincie Overijssel aan het huis van Thorbecke met drie bestuurslagen, waaronder de provincie. Welk voordeel de provincie Overijssel heeft en wat zij doet voor haar inwoners en ondernemers bijvoorbeeld ten opzichte van een samenvoeging met de provincie Gelderland als een “Oostblok-provincie” is mij nu niet duidelijk.
  2. De provinciale activiteiten zijn in de huidige tijd lastiger door de uitvoering van taken uit gemeenschappelijke regelingen door gemeenten gezamenlijk, de regio Zwolle en de waterschappen? In de ontwerp- Omgevingsvisie Overijssel vindt aanscherping van vier thema’s: Agro & Food, Energietransitie, Logistiek en Bestaand Bebouwd Gebied plaats. Wat de provinciale activiteiten zijn en welke voordelen dit voor de inwoners en ondernemers uit Overijssel praktisch oplevert, zal dan voor “de man op straat” in Overijssel scherp moeten zijn en worden.

  Helaas heb ik (nog) geen compleet antwoord op deze bovenstaande vragen en de cruciale vraag kunnen vinden:

  • Wat missen de inwoners en ondernemers van Overijssel als er geen provincie Overijssel zou zijn? Of wat doet de provincie Overijssel in de praktijk voor haar inwoners en ondernemers en waarom kan een gemeente of regio dat niet beter en/of goedkoper doen??

  Ik ben zeer benieuwd hoe u deze vragen voor de provincie Overijssel, maar ook voor uw eigen provincie of gemeente beantwoordt. Uw antwoorden en/of reacties zie ik dan ook graag tegemoet …

  Conclusie:

  1. De nieuwe Omgevingswet gaat tot op heden nagenoeg nog steeds over de “Wat” en “Hoe”-vragen en niet over “Het Waarom” van de Omgevingswet voor “de man op straat”.
  2. Het starten met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet is een goed vertrekpunt, maar cruciaal in een omgevingsvisie is het antwoord op de vraag: Wat missen uw inwoners en ondernemers als uw gemeente of provincie er niet meer zou zijn? Heel specifiek de vraag: Wat doet een gemeente of provincie met de Omgevingswet en wat verandert er in de praktijk voor de inwoners en ondernemers?

  Het bericht Omgevingsvisie Overijssel: Wat mist “de man op straat” in Overijssel zonder provincie?!? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/omgevingsvisie-overijssel-mist-man-op-straat-overijssel-zonder-provincie/feed/ 0
  Handhaving dé achilleshiel van de nieuwe Omgevingswet?? https://www.aranto.nl/handhaving-achilleshiel-nieuwe-omgevingswet/ https://www.aranto.nl/handhaving-achilleshiel-nieuwe-omgevingswet/#respond Thu, 09 Jun 2016 07:39:06 +0000 http://www.aranto.nl/?p=395 In de brief van 19 mei 2016 heeft minister Schulz de Tweede Kamer geïnformeerd over het eerste, grote stuk invoeringsregelgeving van de Omgevingswet: de Invoeringswet. In de brief wordt uiteengezet: de contouren, de nadere invulling, het overgangsrecht en het verder proces van de invoeringswet Omgevingswet. De contouren en nadere invulling van de invoeringswet Omgevingswet De invoeringswet …

  Handhaving dé achilleshiel van de nieuwe Omgevingswet?? Lees meer »

  Het bericht Handhaving dé achilleshiel van de nieuwe Omgevingswet?? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In de brief van 19 mei 2016 heeft minister Schulz de Tweede Kamer geïnformeerd over het eerste, grote stuk invoeringsregelgeving van de Omgevingswet: de Invoeringswet. In de brief wordt uiteengezet: de contouren, de nadere invulling, het overgangsrecht en het verder proces van de invoeringswet Omgevingswet.

  De contouren en nadere invulling van de invoeringswet Omgevingswet

  De invoeringswet zal er voor zorgen dat lopende wijzigingen van bestaande wetgeving in de Omgevingswet worden doorgevoerd zoals:

  1. de wet Verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH);
  2. de wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de herziening van de mer-richtlijn;
  3. en de wijziging van de Waterwet.

  Bij de nadere invulling zijn zeer interessant de (plan)schade en (punitieve = bestraffende) handhaving. De brief gaat verder in op het digitaal stelsel voor informatievoorziening, de binnenplanse en buitenplanse vergunning in het omgevingsplan en een nieuwe opzet voor een vergunningplicht voor bouwactiviteiten.

  Planschade

  Het voorstel in de nieuwe Omgevingswet is onderscheid te maken tussen:

  1. Directe planschade. Deze schade is het gevolg is van het wegbestemmen van een bouwmogelijkheid of door het opleggen van rechtstreeks werkende verplichtingen aan de inwoner. Deze schade kan direct worden vergoed zodra een omgevingsplan, dat schade veroorzaakt, onherroepelijk is geworden.
  2. Indirecte planschade. Deze schade ontstaat wanneer schade ontstaat door een ontwikkeling in de buurt van het eigen terrein, zoals een woonblok dat het vrije uitzicht ontneemt. Deze schade zal worden vergoed op moment dat de activiteit wordt uitgevoerd.

  Dit globale voorstel geeft een positieve impuls aan uitnodigingsplanologie, want planschade hoeft dan alleen nog vergoed te worden voor (bouw)plannen die daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het blijft uiteraard zaak om de verdere uitwerking nauwlettend te blijven volgen.

  Handhaving

  In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Omgevingswet is aangekondigd dat in de invoeringswet een regeling zal worden opgenomen over punitieve handhaving van de bepalingen in de Omgevingswet. Bij niet-naleving van regels kunnen de volgende sancties worden opgelegd aan inwoners en ondernemers:

  1. Reparatoire sancties: Gericht op het beëindigen of ongedaan maken van een overtreding of de gevolgen daarvan. De belangrijkste zijn de (last onder) dwangsom en bestuursdwang.
  2. Punitieve sancties: In gevallen waarin overtredingen niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Zij zijn gericht op het bestraffen van de overtreder en om hem en anderen ervan te weerhouden in de toekomst (opnieuw) de voorschriften te overtreden. De belangrijkste is de geldboete.

  In de nieuwe Omgevingswet staat vertrouwen centraal anders verwoord “high trust, high penalty’s”, maar de huidige regelgeving voor punitieve handhaving wordt gecontinueerd. Het is geen publiek geheim, dat handhaving in het ruimtelijke domein geen Nederlandse Olympische topsport is. Voor het uitgangspunt “high trust, high penalty’s” in de nieuwe Omgevingswet zal politieke en ambtelijke mentaliteitsverandering en paradigmawisseling vereist zijn en deze gaat lijnrecht in tegen het “succesvolle” Nederlandse Poldermodel. Bij kleine overtredingen zal de mentaliteitsverandering en paradigmawisseling ongetwijfeld gemaakt kunnen worden, maar:

  1. Hoe wordt handhaving toegepast als de economische en maatschappelijke belangen groot zijn, gemeenteraadsverkiezingen in zicht zijn en de publieke druk groot is?
  2. Wat betekent het voor de rollen van de burgemeester zowel als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders als zijn taken voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid, in het bijzonder als de gemeente zelf de overtreder is?
  3. Hoe vaak zijn in Nederland succesvol punitieve sancties in het kader van de Wet economische delicten (Wed) opgelegd door het Openbaar Ministerie of de economische strafrechter en tegen welke overtredingen.

  Conclusie:

  Het voorstel voor de Invoeringswet nieuwe Omgevingswet betekent:

  1. Een positieve impuls voor uitnodigingsplanologie, want planschade wordt alleen uitgekeerd als planschade wordt geleden.
  2. Voor handhaving van de Omgevingswet in het ruimtelijke domein een echte mentaliteitsverandering en paradigmawisselingvereist is, want anders wordt handhaving de achilleshiel van de nieuwe Omgevingswet.

  Het bericht Handhaving dé achilleshiel van de nieuwe Omgevingswet?? verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/handhaving-achilleshiel-nieuwe-omgevingswet/feed/ 0
  Een (nationale) Omgevingsvisie = 4 dimensionaal! https://www.aranto.nl/nationale-omgevingsvisie-4-dimensionaal/ https://www.aranto.nl/nationale-omgevingsvisie-4-dimensionaal/#comments Mon, 23 May 2016 11:32:31 +0000 http://www.aranto.nl/?p=392 In mijn blog Duurzaamheid: fundering voor de Nationale Omgevingsvisie! ben ik tot de volgende conclusies gekomen: Uit ecologisch, maar ook zeker uit economisch perspectief, is het voor Nederland belangrijk om een eerste belangrijke stap te zetten met milieubeleidsmaatregelen en gedragsveranderingen om de temperatuurstijging in 2100 te beperken tot 2°C. De eerste praktische en logische stap in …

  Een (nationale) Omgevingsvisie = 4 dimensionaal! Lees meer »

  Het bericht Een (nationale) Omgevingsvisie = 4 dimensionaal! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  In mijn blog Duurzaamheid: fundering voor de Nationale Omgevingsvisie! ben ik tot de volgende conclusies gekomen:

  1. Uit ecologisch, maar ook zeker uit economisch perspectief, is het voor Nederland belangrijk om een eerste belangrijke stap te zetten met milieubeleidsmaatregelen en gedragsveranderingen om de temperatuurstijging in 2100 te beperken tot 2°C.
  2. De eerste praktische en logische stap in Nederland is dan ook om duurzaamheid dé fundering te laten zijn voor de Nationale Omgevingsvisie!

  Maar als duurzaamheid dé fundering van de Nationale Omgevingsvisie is, wat zijn dan de knelpunten, die duurzaamheid en duurzame gebiedsontwikkeling belemmeren?

  Knelpunten Duurzaamheid

  De economie trekt nu weer enigszins aan en de prijzen van woningen met name  in de Randstad bereiken weer recordhoogte zelfs boven de crisis van 2e helft 2008, waarbij de Amsterdamse woningmarkt droog kookt…  Is daarom de reflex onweerstaanbaar verleidelijk om weer terug te vallen in gebiedsontwikkeling “oude stijl” alsof er geen Omgevingswet in aantocht is in 2019? Gebiedsontwikkeling “oude stijl” op basis van de oude 4 P’s:  Pieken, Pakken, Pleite en Puinhoop.

  Terwijl voor duurzame gebiedsontwikkeling als fundering voor de Nationale Omgevingsvisie toch echt gebiedsontwikkeling op basis van de nieuwe 4 P’s: Planet, Profit, People en Place een must is. Als Gebiedsontwikkeling 3.0 aangeduid door Jan Rotmans als een symbiose tussen mens, economie, landschap en natuur, waarbij niet langer groei centraal staat maar ontwikkeling.

  Mooi of slecht voorbeeld van knelpunt voor duurzame gebiedsontwikkeling is de discussie over meer of minder woningbouw buiten de rode stedelijke contouren rondom de steden. De volgende blogartikelen heb ik voor u op een rij gezet:

  Vóór bouwen buiten de stedelijke contouren:

  Tegen bouwen binnen de stedelijke contouren:

  Los van het feit -“welk kamp u bent”- worden hier twee zaken haarscherp duidelijk:

  1. Ondanks de nieuwe Omgevingswet is er slechts een sectorale woningbouwdiscussie in plaats van keuzen gebaseerd op een integrale Nationale Omgevingsvisie….
  2. De discussie is grotendeels 2 dimensionaal (woningbouw in de lengte en breedte) en vóór of tegen bouwen buiten de rode stedelijke contouren. Terwijl een 4 dimensionale discussie over de woningbouwopgaven in de Nationale Omgevingsvisie kansen voor oplossingen biedt. Dus niet alleen woningbouw in de lengte en breedte, maar ook in de hoogte en duurzaam in de tijd. Dit om te komen tot een gezamenlijke aanpak voor de veranderende maatschappelijke vragen, waaronder de woningbouwvraag.

  De centrale vraag om te komen tot een vruchtbaar resultaat is echter:

  • Hoe komen we tot een inhoudelijk “Anders en beter”-discussie over woningbouw binnen de Nationale Omgevingsvisie?

  Dit is een andere vraag dan willen we “meer of minder” woningbouw buiten de rode stedelijke contouren? Een “Anders en beter”-discussie met  duurzame gebiedsontwikkeling als fundering voor de ontwikkeling van Nederland:

  • vanuit de ruimtelijke en omgevingskwaliteiten van het gebied;
  • met draagvlak van de huidige en toekomstige gebruikers;
  • met een haalbare business case;
  • vanuit milieu voldaan wordt aan de normen en CO2-neutraliteit is uitgangspunt bij de ontwikkeling van het gebied;
  • en de komende generaties willen het ontwikkelde gebied graag erven, gebruiken en kunnen onderhouden.

  Natuurlijk zal in Nationale Omgevingsvisie “ruimte” zijn en keuzen gemaakt worden over woningbouw naast onder andere bedrijventerreinen, vervoer, winkelcentra, natuur en agrarische gronden. Uiteraard met  duurzame gebiedsontwikkeling als fundering voor de ontwikkeling van Nederland, maar dan integraal, gezamenlijk en 4 dimensionaal!

  Conclusie:

  1. Een duurzame Nationale Omgevingsvisie is het instrument om integrale keuzes te maken voor Nederland.
  2. Gebiedsontwikkeling duurzaam “Anders en Beter”, integraal, gezamenlijk en 4 dimensionaal te doen.
  3. Niet te vervallen in de oude reflexen: “meer of minder” en “vóór of tegen”.

  Mijn vraag aan u is, kiest u voor “meer of minder” en bent u “vóór of tegen” of kiest u voor gebiedsontwikkeling duurzaam “Anders en Beter”?

  Het bericht Een (nationale) Omgevingsvisie = 4 dimensionaal! verscheen eerst op Aranto.

  ]]>
  https://www.aranto.nl/nationale-omgevingsvisie-4-dimensionaal/feed/ 4