Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet! - Aranto

Problemen samenleving vertrekpunt implementatie Omgevingswet!

high-speed-glacier-alpinists-rope-up-163216

Schakeldag 29 juni 2017 in ’s Hertogenbosch: “De kracht van samenwerken”

Op zeer inspirerende wijze opent bergbeklimmer en expeditieleider Melvin Redeker de Schakeldag 2017: De kracht van samenwerken in het zeer sfeervolle 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Melvin Redeker laat uitvoerende en beleidsmedewerkers bij de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven zien en voelen hoe je met samenwerken een overwinning bereikt!

Een bergbeklimmersteam zoekt de grootste uitdaging om de berg te beklimmen en werkt gezamenlijk naar oplossingen. Met als ultieme doel het gezamenlijk bereiken van de top, maar om na het bereiken van de top ook gezamenlijk veilig terug te keren! Dit sluit naadloos aan bij de Omgevingswet, die vraagt om een andere manier van werken: meer integraal, samenwerken, afstemmen en zelf met oplossingen komen.

De kracht van samenwerken is cruciaal zowel bij het beklimmen van een berg als bij de implementatie van de Omgevingswet. De vraag van vandaag en in de toekomst bij uitvoerende en beleidsmedewerkers moet zijn:

Wat kunnen we als deelnemers op Omgevingswetexpeditie voor elkaar betekenen?

Voor deelnemers op Omgevingswetexpeditie geeft Melvin Redeker de volgende tips:

  1. Denk van buiten naar binnen;
  2. Werk met het beste materiaal;
  3. En met persoonlijk contact win je het vertrouwen van andere deelnemers.

De circa 1.000 deelnemers op Omgevingswetexpeditie gaan daarna vol enthousiasme oefenen in 90 workshops met het juridisch instrumentarium, communicatie en de werkwijzen en vaardigheden.

Zo zijn er de workshops van:

  1. Omgevingsdirigent Jan van den Dool met de instrumenten van de Omgevingswet om beleid voor de fysieke leefomgeving te maken en uit te werken;
  2. Irma Dekker en Nicole Hardon met een presentatie van de gestarte pilot de Omgevingsvisie van de gemeente Barneveld;
  3. Een college Besluit bouwwerken leefomgeving van het duo Joost Pothuis en Marcel Balk van het Miniserie van Binnenlandse Zaken;
  4. en “Taartenbakker” Paul Pestman, die taartenbakken gebruikt om afwegings- en gebruiksruimte in de Omgevingswet uit te leggen.

Uit de workshops komen de volgende 10 zaken naar voren, die deelnemers op Omgevingswetexpeditie moeten weten voor de implementatie van de Omgevingswet:

  1. Er moet ontschot worden met bijbehorende kruisbestuiving;
  2. “Durf te kiezen als ambtenaar”;
  3. De dagelijkse praktijk “sneeuwt” de lange termijnbelangen onder bij de huidige manier van werken;
  4. Blauwdruk aanpakken zijn van het verleden en werken niet meer;
  5. Alle stakeholders en belanghebbenden moeten bij de besluitvorming betrokken worden;
  6. Accepteer, dat onduidelijk is welke vragen in de nabije toekomst op ons af komen.
  7. De rol van de raad, het college, ambtenaren, ondernemers en inwoners zal veranderen;
  8. Politieke belangen blijven een belangrijke rol spelen bij besluitvorming;
  9. Een echte cultuurverandering is nodig voor de implementatie van de Omgevingswet;

En de 10e en belangrijkste:

De maatschappelijke opgaven (in Haags jargon) anders gezegd de grootste problemen in de samenleving zijn het startpunt voor de implementatie van de Omgevingswet!

Voor de Schakeldag 2018 zal daarom de grootste problemen in de samenleving vertrekpunt voor de volgende fase van de implementatie van de Omgevingswet moeten zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Hoe kunnen gemeenten, ondernemers en inwoners succesvol aan de slag met onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid en het verbeteren van het leven in achterstandswijken?
  2. Hoe en welke rol pakken de provincies bij leegstand van winkelcentra, industrieterreinen, kantorenparken en het buitengebied?
  3. Hoe kunnen de ministeries figuurlijk met “touwen” als bergbeklimmers met elkaar verbonden worden om integraal en gezamenlijk problemen in de samenleving “aan te vliegen” als: de gaswinning in Groningen, de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport over Gelderland en Overijssel en de uitstoot van chemische stoffen door Chemours?

Ruim is de tijd geweest om te oefenen met de Omgevingswet. Het is nu zaak om met de implementatie van de Omgevingswet daadwerkelijk de grootste problemen in de samenleving aan te pakken.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *