Eurodisney Amsterdam??? - Aranto

Eurodisney Amsterdam???

Amsterdam

Amsterdam uit balans!

Op donderdag 17 november 2016 ben ik bij een bijeenkomst geweest van Amsterdam in Progress, een beweging van circa 70 Amsterdammers. Amsterdammers, die zich ernstig zorgen maken over de toekomst van Amsterdam, want de sfeer in Amsterdam is in snel tempo zichtbaar omgeslagen. De problemen worden in het manifest van Amsterdam in Progress genoemd:

  • de toegenomen drukte in de stad door hordes (buitenlandse) toeristen;
  • het Airbnb-effect op de woningmarkt;
  • het verdwijnen van de middenstand uit het centrum van Amsterdam;
  • en de monocultuur die zich over Amsterdam verspreidt!

Kortom door Amsterdam in Progress wordt de noodklok geluid: Amsterdam gaat aan haar eigen succes ten onder….

Amsterdam in Progress

Tijdens de avond wordt vanuit de deelnemers veelvuldig aangegeven, dat het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam de problemen in Amsterdam niet “de baas” is:

  1. “Toeristenhordes consumeren Amsterdam”
  2. “De binnenstad van Amsterdam is één grote hotellobby!”
  3. “De Airbnb winst gaat niet naar Amsterdam”.

Het grootste probleem is om de gemeente Amsterdam en de politiek in beweging te brengen ….

I-Amsterdam

“Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam kiest alleen voor de toeristen en lost deze problemen niet op!”, maar deze keuze leidt tot de volgende consequenties:

  1. Het verlies van de identiteit van Amsterdam!;
  2. Het verdwijnen van de sociale samenhang in buurten;
  3. Sociaal eenzijdig ontwikkeling van wijken (gentrificatie) en verdrijving van minder kapitaalkrachtige Amsterdammers;
  4. Meer en meer Amsterdammers voelen en zijn een figurant in hun eigen Amsterdam;

Wordt Amsterdam door deze keuze een pretpark “Eurodisney Amsterdam”!

Red Amsterdam!

Amsterdam in Progress wil: “Amsterdam als prachtige, kleinschalige, diverse en zeer gastvrije internationale stad redden. Amsterdam vormt al eeuwenlang een internationale bestemming: voor kooplieden in de Gouden Eeuw, voor Joden op de vlucht voor de Spaanse Inquisitie, voor Chinezen die hier rond 1900 één van de eerste Chinatowns van Europa stichtten en daarna voor emigranten van over de hele wereld. Haar historie, openheid, kleinschaligheid en internationale vibe geven Amsterdam een uniek karakter waar velen op af komen.”

De vraag is: “Welke concrete acties en maatregelen redden Amsterdam om ook in de toekomst uniek, leefbaar en in balans terug te brengen?” Sterker is nog de roep om de gemeente Amsterdam en de politiek in beweging te brengen om een sturende rol te pakken! Als de gemeente in begint te zien, dat beheersing van de drukte noodzaak is, dan blijft het bij symptoombestrijding, improviseren en experimenteren. Duurzame oplossingen ontbreken, want er is geen integrale visie, structureel beleid en handhaving hiervan. “Dit is het moment om de gemeente Amsterdam in beweging te brengen, want begin 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen!!. Het kan anders en móet anders in Amsterdam!”.

Redding Amsterdam

Amsterdam kan gered worden door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam. Maar de redding komt uit Den Haag en wel met de omgevingsvisie uit de Omgevingswet! In 2017 kan en moet de gemeente Amsterdam in ieder geval bezig met een integrale omgevingsvisie van en voor alle Amsterdammers!

Een Amsterdamse visie vanuit de kracht van Amsterdam en mét alle Amsterdammers, ook met de “man op straat”. Waardecreatie voor de lange termijn geborgd naar de praktijk van alle dag door verbinding en focus en positieve energie aan initiatieven! Schematisch is de aanpak voor een duurzame, onderscheidende en integrale Amsterdamse gebiedsontwikkeling, waarbij het sociaal, ruimtelijk en economisch domein elkaar versterken hieronder weergegeven.

De Omgevingswet met haar omgevingsvisie kunnen door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam worden ingezet als een hefboom om de positieve kracht van een hefboom en Amsterdammers in hun kracht te zetten voor de grote uitdaging: Red Amsterdam!

expertise-aranto

Conclusie

Uit Amsterdam in Progress lijkt, dat de huidige aanpak van het college van burgemeester en wethouders leidt tot “Eurodisney Amsterdam”. Deze keuze van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Amsterdam kan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden doorgezet. De vraag is dan of:

  1. alle Amsterdammers, en ook de “man op straat”, eens is met deze keuze;
  2. of kiest voor een andere visie….

Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet …

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

6 gedachten over “Eurodisney Amsterdam???”

  1. In Amsterdam bestaat een lange traditie van illegale onderverhuur van 1000-en sociale huurwoningen door mensen die intussen in Almere of Purmerend woonden. Dat getal zal nu nog wel een stuk hoger zijn. Advies: aanpakken.
    Natuurlijk verdienen Brian en Joe; maar nog veel meer pakken de verhuurders zélf: gauw 80% van een prijs die met gemak richting hotelprijzen gaat. Advies: zwaar belasten, en streng beregelen. Een minihotel is geen woning met airbnb. Sluiten die hap.
    Verder ben ik blij dat ik 10 jaar geleden niet vanuit Leiden naar Amsterdam ben verhuisd. Mijn Amsterdamse lief kreeg teveel bultjes van al die Nederlanders van alle leeftijden en sociale klassen die voor een paar jaar de stedeling uithangen – en na 5 of 12 jaar weer vertrekken. Zelf had ze als 20-jarige Amsterdamse, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, de stad moeten verlaten. Geen enkele kans op een woning voor haar 30e.
    De stad is voor échte stedelingen, die er altijd willen wonen. Niet voor would-be stedelingen voor even, en niet voor toeristen. Maar ja, hoe flik je dat in de vrije markt? Amsterdam is op een internationale markt terecht gekomen (Amsterdam, Frankfurt, Brussel, Londen, Kopenhagen), en vervult voor de nationale markt een beperkte functie.
    Zou een Omgevingsplan daartegen helpen???

    1. Geachte heer Thunnissen, beste Vincent,

      Allereerst bedankt voor uw reactie.

      Een Omgevingsplan zal een middel kunnen zijn als de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam een gedragen, duidelijke en integrale (Omgevings-)visie heeft.

      Met vriendelijke groet,

      Arno Kleine Staarman

    2. “Verder ben ik blij dat ik 10 jaar geleden niet vanuit Leiden naar Amsterdam ben verhuisd. Mijn Amsterdamse lief kreeg teveel bultjes van al die Nederlanders van alle leeftijden en sociale klassen die voor een paar jaar de stedeling uithangen – en na 5 of 12 jaar weer vertrekken. Zelf had ze als 20-jarige Amsterdamse, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, de stad moeten verlaten. Geen enkele kans op een woning voor haar 30e.
      De stad is voor échte stedelingen, die er altijd willen wonen. Niet voor would-be stedelingen voor even, en niet voor toeristen”.

      Ik heb werkelijk geen idee waar bovenstaande mening op gebaseerd is. Amsterdam is zeer succesvol. Het is de motor van de Nederlandse economie, broeiplaats voor innovatie, centrum van de financiële- en juridische dienstverlening en smeltkroes waar mensen uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Voor de nationale markt is Amsterdam cruciaal. Het is de stad met de meeste banen voor hoogopgeleide mensen, de meeste unieke winkels, internationale bedrijven, hoofdkantoren en innovatieve bedrijfjes in allerlei sectoren. Dat de stad alleen voor echte stedelingen is, en niet voor toeristen slaat natuurlijk kant noch wel. Ten eerste: volgens mij heeft iedereen recht om te wonen waar hij of zij wil. Amsterdam is juist de perfecte stad om te gaan wonen en werken na een studententijd in een studentenstad zoals Groningen, Utrecht en Leiden, waar nu eenmaal niet veel te beleven valt als je de 27-28 bent gepasseerd. Dat veel mensen uiteindelijk in een VINEX wijk terecht komen als er kinderen in het spel komen is logisch. In Amsterdam is een ruime woning met tuin nou eenmaal onbetaalbaar.

      Ten tweede: we mogen juist blij zijn dat Amsterdam Nederland op de kaart zet. Wel, moet de gemeente bewaken dat de stad ook leefbaar blijft voor de eigen inwoners (met name in het centrum), maar daar doet zij hard haar best voor. Als Amsterdammer kom je nou eenmaal weinig in het centrum. In de stadsdelen zijn meer dan voldoende voorzieningen, waardoor je het centrum ook maar beperkt nodig hebt. En als je van mening bent dat Amsterdam niet voor toeristen is, moeten we dan zelf ook maar helemaal stoppen met vakanties en reizen? Want wij hangen toch ook de toerist uit in Barcelona, Rome of Parijs?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *